Haški tribunal
0

Karadžić sumnja u izvještaje UNPROFOR-a

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
U nastavku unakrsnog ispitivanja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Radovan Karadžić je u četvrtak osporio svjedočenje eksperta Richarda Higgsa u vezi s nekoliko incidenata granatiranja Sarajeva, kazavši mu da nije provjerio izvještaje pripadnika UNPROFOR-a, već im "slijepo vjerovao".

Karadžić je ocijenio nalaz Higgsa, koji je sačinjen na osnovu izvještaja pripadnika mirovnih snaga Ujedinjanih nacija o granatiranju Sarajeva tokom opsade, kao "neprovjeren i zasnovan na povjerenju".

"Ovaj vještak usvojio je bez provjere i mjerenja nalaze drugih timova. (...) Ovi minobacački incidenti nama su nanijeli najveću šteta. Mi tvrdimo da srpska strana nije kriva ni za jedan, da su dizajnirani svi incidenti kako bi se dovela srpska strana u tešku situaciju, i mi to možemo dokazati. Te improvizacije timova u Sarajevu su bile instruirane", dodao je optuženi.

Higgs, nekadašnji stručnjak za minobacače pri britanskoj vojsci, pojasnio je da njegov zadatak nije bio da vrši nova ispitivanja incidenata granatiranja, već samo da izvrši "pregled postojećih istraga koje su obavljene" i utvrdi da li je korištena ispravna metodologija, te da li je bilo nepravilnosti u radu.

"Ja moram vjerovati da je ono što su oni napisali istina i da su pošteno izračunali. Ja sam uradio ono što sam mogao, posjetivši mjesto događaja i pregledavši izvještaje, u kojima sam utvrdio da nije bilo ništa što je moglo biti izuzetno netačno. U vrijeme kada sam ja došao da izvršim pregled, krateri nisu bili u dovoljno dobrom stanju da se izvrši ponovna analiza", pojasnio je Higgs, koji je svjedočenje započeo u srijedu.

Tužilaštvo u Haagu Karadžiću kao vrhovnom komandantu oružanih snaga Republike srpske, na teret stavlja genocid počinjen 1992. u sedam bosanskohercegovačkih općina i 1995. godine u Srebrenici, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U optužnici stoji da je Karadžić između 1992. i 1995. godine učestvovao u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, čime je ubijeno i ranjeno na hiljade ljudi oba spola, uključujući djecu i starije osobe.

Odgovarajući na pitanja u vezi s incidentom granatiranja pijace Markale 28. augusta 1995. godine, kada su ubijene 43, a ranjeno 75 osoba, Higgs je kazao kako je došao do zaključka da je "mina ispaljena sa položaja Vojske RS-a (VRS) na udaljenosti od 2.400 metara od mjesta udara".

Karadžić je nastojao osporiti zaključak svjedoka, pokazavši mu videosnimak koji prikazuje ulicu u blizini Markala neposredno nakon pada granate, istaknuvši da se na njemu vidi da je mjesto udara granate bilo označeno kredom, na šta je Higgs odgovorio da je "snimak loš", te da ne može vidjeti oznake.

Na ovom ročištu Sudsko vijeće je odobrilo Karadžiću dvije sedmice pauze, kako bi se mogao upoznati s materijalima i dokazima pronađenim u stanu supruge Ratka Mladića, ističući da je to "u interesu pravde".

Pauza će početi nakon saslušanja svjedoka Thomasa Blazychka koje je zakazano za naredno ročište u petak 20. augusta.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, koga ICTY tereti za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH, u bijegu je više od deset godina.

Karadžić je zatražio trosedmičnu pauzu u suđenju, s obzirom da mu je veliki broj materijala i dokumenata koji su izuzeti iz stana supruge Ratka Mladića dostavljeni 4. augusta ove godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Kwon pojasnio je kako će tokom dvosedmične pauze biti organizirana statusna konferencija, na kojoj će se raspraviti "način vođenju suđenja do sada", prenio je Justice Report.