Haški tribunal
0

Karadžić se žali na uslove rada, hladno mu i bole ga leđa

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić požalio se danas na uslove rada u sudnici Haškog tribunala i zatražio da se utvrdi da li je advekvatna temperatura u prostoriji.

Karadžić je djelovao umorno, govorio je otežano i usporeno, zaboravljao je da uključi mikrofon, a svjedoku je više puta postavljao isto pitanje.

Tokom  unakrsnog ispitivanja svjedoka, Karadžić je predložio da "zdravstvena služba ispita temperaturu u sudnici", navodeći da "pored stresa, to može biti izvor zdravstvenih nelagoda". 

Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon je Karadžića, nakon jednoipočasovnog zasjedanja, pitao kako se oseća, jer mu je prije nego što je ušao u sudnicu rečeno da se on ne osjeća dobro, a da je sekretar primijetio da povremeno drijema. 

Karadžić se požalio na "ostatke od prehlade", dodajući da se "nada da će moći da se oporavi". On je rekao da je u sudnici hladnije, a da je on koncentrisan po tri sata i da se "ne miče se, kao mungos ili zmija", od čega ima bolove u leđima i mišićima. 

Unakrsno ispitivanje forenzičkog balističara Centra službi bezbjednosti iz Sarajeva Mirze Sabljice je okončano i očekuje se da tužilaštvo u toku dana izvede narednog svjedoka. Sabljica je učestovao u istragama o šezdesetak snajperskih incidenata u Sarajevu, kao i u istrazi o granatiranju pijace na Markalama 5. februara 1994. godine.

Očekuje se da će sudsko vijeće poslije pauze saopštiti odluku o daljem toku postupka.