ICTY
0

Karadžić se nije htio izjasniti o krivici

Sarajevo-x.com
Haški optuženik i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas se drugi put pojavio pred predpretresnim sudijom Haškog tribunala kako bi se izjasnio o krivici za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH za koje je optužen.

Karadžić, koji se u sudnici Tribunala u Hagu pojavio bez advokata, u tamnom odijelu sa smeđom kravatom, na pitanje o krivici za genocid i za sve ostale tačke optužnice izjavio je: "Neću se izjasniti u skladu sa svojim stavom prema ovom sudu."

Sudija Ian Bonomy je, prema pravilniku Suda, upisao da se Karadžić izjasnio da nije kriv.

Optuženi se ni na prethodnom pojavljivanju pred Sudom 31. jula nije izjasnio o krivici, a do početka suđenja u ovom slučaju moglo bi proći više mjeseci, potvrdila je glasnogovornica Haškog suda Olga Kavran te dodala da za sad nema ništa novo u vezi sa najavom glavnog tužioca Serža Bramerca da će se optužnica mijenjati.

Optužnica podignuta protiv Karadžića ima 27 stranica. Optužen je po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti po ukupno 11 tačaka - dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti, jednu za tešku povredu Ženevskih konvencija iz 1949. i tri za kršenje zakona i običaja ratovanja koje se odnose na etničko čišćenje.

Jedna od tačaka odnosi se i na odgovornost za zločine nad civilima u opkoljenom Sarajevu.

Haški sud je 22. augusta imenovao troje sudaca predraspravnog vijeća koji će pripremiti suđenje bivšem ratnom vođi bosanskih Srba, pa su tako Patric Robinson s Jamajke, Ian Bonomy iz Velike Britanije i sutkinja Michelle Picard iz Francuske zaduženi samo za predraspravni postupak.

Nakon 13 godina provedenih u bijegu, Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu a Sudu je izručen 30. jula.

Haški tribunal je prvu optužnicu protiv lidera bosanskih Srba podigao 25. jula 1995. godine. Bila je to zajednička optužnica koja je uključivala i generala bivše vojske RS-a Ratka Mladića i imala je 16 tačaka. Jedna od njih ticala se genocida, a tri su bile za zločine protiv čovječnosti. Kasnije je ovaj sudski postupak razdvojen.