Haški tribunal
0

Karadžić protiv petodnevne radne sedmice, strahuje od srčanog udara

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Radovan Karadžić u utorak je ponovno zatražio od Pretresnog vijeća da odustane od uvođenja petodnevne radne sedmice u procesu koji se protiv njega vodi pred Haškim sudom (ICTY).

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija O-Gon Kwon najavilo je da će u procesu protiv Karadžića od oktobra zasjedati pet umjesto kao dosad četiri radna dana.

Odbrana je upozorila da bi "takav korak bio štetan po zdravlje optuženog, ne bi bio praktičan, predstavljao bi kršenje prava na odgovarajuće vrijeme i sredstva za pripremu odbrane i doveo u pitanje jednakost strana po oružju, kao i pravičnost suđenja".

U zahtjevu, koji je objelodanio Haški sud, podsjeća se da je Žalbeno vijeće primilo izvještaj liječnika koji je preporučio da se suđenje nastavi četiri dana sedmično.

Odluka sudskog vijeća da uvede petodnevnu radnu nedjelju protivno ovom medicinskom savjetu predstavljala bi, kako je navela odbrana, "nepotreban rizik i ugrozila zdravlje dr. Karadžića".

Odbrana je upozorila da bi "ukoliko Karadžić dobije srčani udar ili neko drugo ozbiljno oboljenje, napredak procesa bio onemogućen više nego da se radi četiri dana u sedmici".

"Ukoliko bi Karadžić obolio od fatalne bolesti, kao predsjednik Milošević, i suđenje ne bi bilo okončano, ICTY bi izgubio posljednju šansu da osigura zadovoljenje pravde i za optužene i za žrtve sukoba u bivšoj Jugoslaviji", navedeno je u zahtjevu.

Prema navodu odbrane, petodnevna radna sedmica ne bi bila praktična za optuženika koji treba da se pripremi za unakrsno ispitivanje svjedoka Tužiteljstva koji su pristali da se s njim suoče.

Naprimjer, kako je objašnjeno, pravni zastupnici Karadžića moraju pregledati arhive u Ženevi zbog traženih dokumenata, koje nisu dostupne vikendom.

Odluka o petodnevnoj radnoj sedmici, tvrdi odbrana, ne ide u prilog ni drugim sudionicima u procesu koji preuzete obaveze ne mogu ispuniti radeći za vikend, ali i samo Pretresno vijeće budući da se mora baviti raznim proceduralnim pitanjima koja iskrsavaju tokom samog suđenja.

Odbrana je navela i da se Karadžić brani sam, a budući da Tužiteljstvo koristi mogućnost da "izvede čitavu rijeku svjedoka uz minimalno vrijeme za unakrsno ispitivanje, prelazak na petodnevno radno vrijeme bilo bi pretežak teret za optuženog".

Duža radna sedmica, kako je objašnjeno, dovela bi i do "nejednakosti po oružju strana u postupku" jer za razliku od Karadžića, koji sam unakrsno ispituje sve svjedoke, Tužiteljstvo dovodi stalno nove odvjetnike za nešto malo svjedoka koje mora ispitati.

Odbrana smatra i da bi Pretresno vijeće moralo imati u vidu potrebno vrijeme za pripremu optuženog za unakrsna ispitivanja s obzirom na izuzetan opseg i prirodu dokumenata u ovom slučaju.

Na statusnoj konferenciji održanoj 3. septembra predsjedavajući sudskog vijeća sudija Kwon je upozorio da bi suđenje Karadžiću ako se nastavi dosadašnjim tempom, moglo trajati četiri godine, odnosno dvije godine duže nego što je planirano.

Ukoliko bi se prešlo na petodnevnu radnu sedmicu, to vrijeme bi moglo biti nešto kraće i proces bi bio završen augusta 2013. dok bi presudu trebalo očekivati aprila 2014. godine, objasnio je Kwon i zatražio od Tužiteljstva i obrane da budu djelotvorniji i ubrzaju proces.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson, prenosi Tanjug, za ove je procjene kazao da su suviše optimistične, istaknuvši da bi dokazni postupak optužbe i odbrane mogao biti završen tek 2015. ukoliko Tužiteljstvo ponovno ne suzi optužnicu protiv Karadžića i odustane od izvođenja dokaza o nekim navodima iz optužnice.

Bivši čelnik bosanskih Srba optužen je za genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.