Tvrdi da ima bitne informacije
0

Karadžić ponovno zatražio svjedočenje Papulasa

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić ponovo je zatražio od Haškog tribunala da naloži predsjedniku Grčke Carolosu Papulasu da se pojavi kao svjedok u procesu protiv njega koji se vodi pred ovim sudom.

Kao razloge za upućivanje sudskog poziva grčkom predsjedniku, Karadžić navodi da je Papulas bio mistar vanjskih poslova Grčke od 1993. do 1996. godine i da je tokom predsjedavanja Grčke EU u prvoj polovini 1994. godine imao važnu ulogu u mirovnim pregovorima u BiH, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

Karadžić vjeruje da Papulas ima informacije bitne i neophodne za njegovu odbranu od optužbi da je odgovoran za granatiranje Markala, da je bio dio zajedničkog zločinačkog poduhvata u zločinima protiv muslimana 1994. i 1995. godine, kao i da je odgovoran za uzimanje za taoce pripadnika UN u maju 1995. godine, javili su beogradski mediji.

Haški optuženik se u više navrata obraćao grčkim vlastima, zahtijevajući da se Papulas sastane sa njegovim pravnim savjetnikom, ali se Grčka tome protivila.

Sudsko vijeće Haškog tribunala je u martu odbilo već jedan ovakav Karadžićev zahtjev uz obrazloženje da prisustvo Papulasa nije neophodno budući da Karadžić već ima dovoljno informacija o onome o čemu bi Papulas svjedočio.

Tužilaštvo je 4. maja završilo za iznošenjem dokaza, a za 16. oktobar je najavljeno saslušanje prvih svjedoka odbrane.

Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. On je uhapšen u julu 2008. godine i izručen Tribunalu, poslije 13 godina u bjekstvu, a suđenje mu je počelo 16. oktobra 2009. godine.