Haški tribunal
0

Karadžić podnio novu žalbu na datum nastavka suđenja

FENA
Foto: AFP/ICTY
Foto: AFP/ICTY
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od Apelacionog vijeća Haškog tribunala da se početak dokaznog postupka protiv njega odgodi za 17. juni ove godine.

"Odluka Sudskog vijeća da se s dokaznim postupkom započne, rezultira uskraćenjem adekvatnog vremena i uslova za pripremu odbrane, koje je predsjednik Tribunala odredio da je potrebno. Kao takva, ova odluka je neprihvatljiva jer Sudsko vijeće nije imalo ovlasti da je donese", istakao je Radovan Karadžić u svojoj žalbi, prenosi u srijedu BIRN-Justice Report.

Karadžić smatra kako bi se do 17. juna ove godine “tim za odbranu mogao u potpunosti upoznati s dokumentacijom”.

Suđenje Karadžiću, kojeg Tužilaštvo u Haagu tereti za niz zločina počinjenih od 1992. do 1995. na području BiH, počelo je iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva u oktobru prošle godine, kada optuženi nije prisustvovao, tražeći dodatnih 10 mjeseci za pripremu.

Sudsko vijeće ICTY-a odbilo je Karadžićev zahtjev, ali mu je imenovalo rezervnog branioca koji će preuzeti vođenje odbrane ukoliko Karadžić nastavi s “ometanjem postupka”.

Karadžić je iznio svoju uvodnu riječ na ročištima 1. i 2. marta ove godine, ali je zatražio da se saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva odgodi do 17. juna, što je Prvostepeno vijeće ICTY-a odbilo.

Međutim, Karadžiću je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću, a saslušanje prvih svjedoka je odgođeno do donošenja konačne odluke o datumu nastavka suđenja.