Francuska
0

Karadžić i Plavšićeva osuđeni da obeštete bosanske egzilante

FENA
Radovan Karadžić i Biljana Plavšić (Foto: Arhiv)
Radovan Karadžić i Biljana Plavšić (Foto: Arhiv)
Francusko pravosuđe je u ponedjeljak presudilo da dva bivša srpska zvaničnika iz Bosne i Hercegovine Radovan Karadžić i Biljana Plavšić obeštete bosanske egzilante, što je neuobičajena odluka u Evropi, izrečena prije nego što je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugosalviju u Haagu završio suđenje Karadžiću.

"To ne može nadoknaditi patnje koje smo preživjeli, ali je to velika pobjeda za nas", komentirala je Zuhra Kovač.

Porodica Kovač, koja sad živi u Angersu (Anžer), na zapadu Francuske, Zuhra, njen suprug Adil i njihovo dvoje djece, započela je pravosudnu bitku 2005., javio je AFP

Trinaest godina nakon što je pobjegla iz Bosne i Hercegovine, porodica koja je dobila francusko državljanstvo tužila je bivšeg predsjednika srpske skupštine u Bosni i Hercegovini Momčila Krajišnika, političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, bivšu predsjednicu Republike Srpske Biljanu Plavšić i bivšeg vojnog zapovjednika srpskih snaga Ratka Mladića koji je još u bijegu.

Na početku rata u BiH porodica Kovač je morala napustiti svoju kuću blizu Foče.

Otac je bio pretučen na smrt, a porodica progonjena kroz šume. Sin je ranjen, a majka mučena. Kovači su tražili milion eura obeštećenja.

Iako se francusko pravosuđe proglasilo nekompetentnim da sudi Krajišniku i zatražilo dodatne elemente kako bi utvrdilo Mladićevu odgovornost, smatralo je da je kompetentno da ispita ostale.

U ponedjeljak je sud u Parizu presudio da Plavšićka i Karadžić isplate porodici Kovač oko 200.000 eura odštete i kamata plus odštetu koju treba utvrditi zbog "napada na fizički integritet Adila Kovača, koji je nakon ranjavanja ostao invalid".

"Ovo je stvarno premijera", izjavio je zadovoljstvo advokat Kovačevih Ivan Jurasinović. "To znači da više nema potrebe da se ratnim zločincima sudi krivično" da bi se dobilo civilno obeštećenje.

Odluku sada treba da prizna Bosna i Hercegovina.