Haški tribunal
0

Karadžić dobio Mladićeve snimke razgovora sa jatacima

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić dobio je od haškog tužilaštva snimke razgovora koje je tokom rata u BiH snimao general Ratko Mladić, potvrdio je Srni Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević.

Radi se o 93 audio kasete, 10 video kaseta, dva CD-a i osam diskova sa video zapisima koje je Karadžić dobio 4. avgusta od tužilaštva, zbog čega je zatražio tri dodatne tri nedjelje pauze u suđenju, kako bi preslušao snimke razgovora.

Komentarišući medijske navode da snimci sadrže razgovore sa Slobodanom Miloševićem, Karadžićem, Jovicom Stanišićem, Mićom Stanišićem, Momčilom Perišićem, Zdravkom Tolimirom i drugim zvaničnicima Srbije i Republike Srpske, Petronijević je rekao da se može pretpostaviti da je to tačno.

On je napomenuo da ne može da govori o sadržini tih razgovora, dok se ne upozna kompletno sa sadržajem tih materijala. 

"Pretpostavka je da se radi o veoma relevantnom materijalu i njegovo je pravo da dobije dodatno vrijeme  pre nastavka procesa, kako bi mogao da presluša, pregleda  i analizira sve dokaze. Sve što potiče od osobe takvog značaja, kao što je bio Mladić, relevantno je", dodao je Petronijević.   

On je  naveo da Karadžić ima pravo da zatraži dodatno vrijeme da bi  se upoznao sa ovim materijalom. 

"Za pregled i analizu tih materijala realno bi trebalo dva meseca, ali Karadžić ide za tim da mu se ne bi prebacivalo da odugovlači postupak i uvek traži neko vreme koje je čak i kraće od onog realnog", rekao je Petronijević. 
On je izrazio nadu da će Karadžiću biti odobrena pauza,  u skladu sa haškim pravilima i pravom optuženog da dobije dovoljno vremena za odbranu, te da će se odluka suda u Hagu znati prije 17. avgusta, kada je zakazan nastavak suđenja. 

Vlasti Srbije su zaplijenile ovaj materijal tokom pretresa Mladićevog stana u Beogradu, krajem februara ove godine, zajedno sa njegovim ratnim zabilješkama na više hiljada stranica.  

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić uhapšen je 21. jula 2008. godine u Beogradu,  nakon 13 godina skrivanja pod lažnim identitetom.