Haški sud
0

Karadžić danas nastavlja uvodno izlaganje

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: AFPTV)
Radovan Karadžić (Foto: AFPTV)
Pred Haškim tribunalom danas će biti nastavljeno uvodno izlaganje nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića.

Uoči toga, sudsko vijeće će saslušati zastupnika optužbe Alena Tigera, koji je juče na kraju pretresa najavio da se ''vjerovatno neće protiviti izdavanju odobrenja za žalbu'', koje je odbrana tražila povodom odbijanja zahtjeva da se suđenje odgodi.

Pravni savjetnik nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića, američki advokat Piter Robinson, juče je zatražio dozvolu na ulaganje žalbe na odluku kojom je odbačen Karadžićev zahtjev za odlaganje suđenja.

Odgovor Tužilaštva biće predat najkasnije ovog jutra. Karadžić je istovremeno zatražio da se do odlučivanja po žalbi odgodi izvođenje dokaza optužbe, koja bi prve svjedoke trebalo da izvede sutra.

Karadžić je juče na početku uvodnog izlaganja pred Haškim tribunalom odbacio sve tačake optužnice, uključujući genocid. 

"Braniću svoj narod i njegov pravedni i sveti cilj. Imamo dobar slučaj i dobre dokaze", rekao je Karadžić na početku svoje odbrane i dodao da je srpsko pitanje u ratu u BiH bilo "pravedno i sveto". 

"Ono što namjeravam da ovdje iznesem je sušta istina. Sve što su Srbi učinili tretirano je kao zločin", rekao je Karadžić, koji je optužen za genocid i zločine nad nesrbima tokom rata u BiH. On je dodao da je svaki sukob koji je nastao ka rezultat raspada bivše Jugoslavije tokom devedesetih bio prirodna posljedica borbe za teritorije Srba, Hrvata i muslimana. 
Bivši predsjednik RS izjavio je da su on i "srpski narod učinili sve što su mogli da se rat izbjegne, i da će pokazati da optužnica protiv njega nije trebalo ni da se pojavi". On je  naveo da je potreba Tužilaštva da ga "prikažu kao monstruma zbog toga što nemaju nikakvih dokaza". 

Karadžić, koji se brani sam, ima, prema odluci sudskog vijeća, dva dana za izlaganje uvodne riječi, koliko je na početku suđenja 26. oktobra prošle godine za uvodne napomene imala i optužba. 

Suđenje Karadžiću počelo je pred Haškim tribunalom 26. oktobra prošle godine, ali je on početak suđenja bojkotovao, tvrdeći da mu sud nije dao dovoljno vremena da se pripremi. 

Bivši predsjednik Republike Srpske je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam opština u BiH, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95. 

Vlasti Srbije uhapsile su ga u Beogradu u julu 2008. i izručile Tribunalu. Karadžić je u prvom pojavljivanju pred Tribunalom odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, a sudija je, potom, u skladu s pravilima, u spis uveo da se optuženi ne osjeća krivim.