Hag
0

Karadžić danas nastavlja ispitivanje Harlanda

SRNA
David Harland
David Harland
Glavni pretres u postupku protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića u Haškom tribunalu biće nastavljen danas unakrsnim ispitivanjem svjedoka tužilaštva Davida Harlanda, koji je bio politički savjetnik komandanta UNPROFOR-a u BiH od 1993. godine do kraja rata.

Karadžić je za unakrsno ispitivanje Harlanda tražio 14 sati, od kojih je prošle sedmice iskoristio četiri.

Na listi Tužilaštva naredni svjedok je holandski novinar Ernaut van Linden, koji je od 1991. do 1995. radio za britansku mrežu "Sky News" kao ratni izvještač iz Hrvatske i BiH. Van Lindenu će to biti svjedočenje u šestom predmetu u Tribunalu, jer je ranije svjedočio na suđenju generalu Stanislavu Galiću, Slobodanu Miloševiću, Milanu Martiću, generalu Momčilu Perišiću i u predmetu protiv "Vukovarske trojke". 

Karadžića optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. 

U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje bivšim policijskim zvaničnicima RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženim za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine. 

Za utorak, 11. maja najavljen je nastavak suđenja lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, optuženom za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i Vojvodine od 1991. do 1994. godine. 

Suđenje je prekinuto krajem aprila, a preostalo je još da bude saslušan posljednji svjedok sudskog vijeća, nakon čega će optuženi, kako je najavio, tražiti da optužnica bude odbačena.
Glavna rasprava na suđenju nekadašnjim šefovima Državne bezbjednosti MUP Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, optuženim za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj i BiH, biće nastavljena u srijedu, 12. maja. 

Suđenje generalu Zdravku Tolimiru biće nastavljeno u četvrtak, 13. maja kada bi Tužilaštvo trebalo da nastavi dokazni postupak.

Tolimir je bio pomoćnik za bezbjednost i obavještajne poslove u Glavnom štabu Vojske RS, a optužen je za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi.