BiH
4

Karadžić će se žaliti na umanjenje sredstava za odbranu

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Tim odbrane nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kojem se sudi u Haškom tribunalu, u najkraćem roku će podnijeti žalbu na odluku Sekretarijata Tribunala, kojom se smanjuje iznos sredstava predviđen za odbranu, izjavio je Srni član tima odbrane Goran Petronijević.

Petronijević je rekao da se ta odluka Sekretarijata ne može smatrati nikako drugačije do direktnom opstrukcijom i ugrožavanjem osnovne mogućnosti da se Karadžićeva odbrana izvede do kraja.

"Od samog početka smo nasuprot nas imali, ne samo Tužilaštvo, već i Sekretarijat Haškog tribunala. Ova odluka je samo logičan nastavak njihove djelatnosti od početka ovog procesa", rekao je Petronijević.

On je istakao da je ovakva odluka Sekretarijata samo "odgovor" na najavu Karadžićeve odbrane da će izvesti respektabilan broj kvalitetnih svjedoka. Ta odluka Sekretarijata je donesena pod uticajem Tužilaštva tribunala i onih koji pokušavaju da opstruišu Karadžićevu odbranu, smatra Petronijević.

Sekretar Haškog tribunala John Hocking objavio je jučer da će suma koja će ubuduće biti isplaćivana za Karadžićevu odbranu biti umanjena za skoro 150.000 eura na način na koji se dogovore optuženi i sekretar.

Hocking je ustanovio da je Karadžić u mogućnosti da djelimično učestvuje u plaćanju svoje odbrane sa 146.501 eura, objavljeno je u ovom sudu.

Sekretar je, istražujući finansijske mogućnosti optuženog, utvrdio da se, prema porodičnom pravu Republike Srpske, imovina supružnika smatra zajedničkom, te da je njegova supruga do 28. marta ove godine bila registrovani suvlasnik poslovne kompanije i nepokretne imovine na Palama.

U donošenju odluke sekretar navodi da je uzeo u obzir da supruga optuženog redovno prima penziju, te iznos sredstva na njegovom računu u Pritvorskoj jedinici UN.

Tim odbrane Radovana Karadžića ima šest članova, a glavni pravni savjetnik je američki advokat Peter Robinson.

Karadžić je odlučio da se sam zastupa pred sudom i u septembru 2008. godine, nekoliko mjeseci nakon hapšenja i transfera u Hag, podnio je zahtjev Sekretarijatu da mu se dodijele sredstava, jer nije u mogućnosti da sam plaća svoju odbranu.