BiH
1

Karadžić će podnijeti zahtjev za oslobađanje od optužbi za genocid

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić podnijet će 11. juna Haškom tribunalu (ICTY) zahtjev da bude oslobođen optužbi za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, poslije prve polovine suđenja.

Kako je saopćeno iz Tribunala, Karadžić zahtjev zasniva na tvrdnji da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu tokom dvogodišnjeg dokaznog postupka, koji je okončan 4. maja.

Tužioci će 13. juna odgovoriti na ovaj zahtjev, a u podnseku će navesti da su izveli dovoljno dokaza za svih 11 tačaka optužnice protiv Karadžića.

Odluku o Karadžićevom zahtjevu da bude oslobođen poslije dokaznog postupka optužbe, Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija O-Gon Kwon, donijet će poslije junske rasprave.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam općina u BiH, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu te uzimanje pripadnika UNRPOFOR-a za taoce od 1992. do 1995. godine.

Početak dokaznog postupka odbrane zakazan je za 16. oktobar.

Suđenje Karadžiću počelo je krajem oktobra 2009., a prvi svjedok Tužilaštva u Haagu saslušan je u aprilu naredne godine, prenio je BIRN.