BiH
57

Mostar: Veliki broj polaznika koji su uspješno savladali arapsko pismo

Piše: A. M.
(Foto: Klix.ba)
Mnogobrojni su sadržaji koji su obilježili ramazan 1435. hidžretske godine u Mostaru, a koje su građanima ponudile institucije Islamske zajednice grada na Neretvi. U lijepim i korisnim sadržajima, svoje mjesto našla je i aktivnost "Nauči harfove u ramazanu“, koju su pokrenuli Centar za učenje Kur'ana Mostar i Omladinsko udruženje "Karađoz-beg“, zajedno sa Medžlisom IZ Mostar i Karađoz-begovom medresom.

Cilj pomenute aktivnosti bio je da svi oni koji žele naučiti, nauče kur'ansko pismo u toku mubarek ramazana i tako se osposobe za učenje Kur'ana. Kurs "Nauči harfove u ramazanu“ organizovan je u gradskim i prigradskim punktovima, i to u mjestima: Podgorani, Potoci, Livač, Vrapčići, Opine, Kočine, Blagaj, gdje su nastavu održavali: Admir ef. Čopelj, Senid ef. Ćosić, Ensar ef. Vila, Edin Husić, Arnel ef. Demirović, Zekija Krvavac, Muhjudin ef. Bećoja, Rijad Guja, većinom diplomanti Karađoz-begove medrese, a danas uspješni studenti na raznim fakultetima.

Uz pomenute, kurs je organizovan i u gradskim punktovima, i to u prostorijama Kulturnog centra "Kralj Fahd“, gdje je nastavu održavao Mehmed Zukić, te u prostorijama Centra za učenje Kur'ana, gdje je nastavu izvodio Said Vrce. Na kurs se prijavilo oko 130. polaznika, a njih 114. je uspješno završilo učenje kur'anskog pisma. Svečanost dodjele certifikata polaznicima koji su uspješno završili kurs održana je u Studentskom hotelu Mostar, dvadeset i sedmog ramazanskog dana, ili 24. jula 2014. godine.

U sklopu svečanosti polaznicima su se obratili prof. Salem ef. Dedović, muftija mostarski i kurra-hafiz prof. Armin Abaza, rukovodilac Centra za učenje Kur'ana Mostar. Muftija mostarski je u svom govoru istakao kako je ova svečanost posebna radost za Mostar i njegove građane, jer su u ramazanu dobili 114. novih učača Časnog Kur'ana, onih koji su prepoznali da je Kur'an njihov najbolji prijatelj.

Posebnu zahvalnost iskazao je organizatorima i realizatorima ove ideje, kurra-hafizu Arminu Abazi i Arnel ef. Demiroviću, kao i predavačima, koji su neumorno radili da lijepa ideja ima i hairli kraj. Kurra-hafiz prof. Armin Abaza u svom obraćanju istakao je kako je ovo posebna radost Centra za učenje Kur'ana i njegov poseban uspjeh, jer su uspjeli u samo mjesec dana dobiti toliko polaznika koji su uspješno savladali arapsko pismo, koliko ih inače osposobe za cijelu jednu godinu rada i djelovanja Centra.

On je čestitao svim polaznicima na uspješnom savlađivanju kursa, zaželivši da među njima bude novih mostarskih hafiza, ako Bog da. Nakon obraćanja, certifikate su polaznicima dodjelili prof. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, hfz. prof. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, kurra-hafiz prof. Armin Abaza, rukovodilac Centra za učenje Kur'ana Mostar i Arnel ef. Demirović, rukovodilac Omladinskog udruženja "Karađoz-beg“.

Po okončanju dodjele certifikata radosnim polaznicima, hfz. prof. Aid Tulek, proučio je hair-dovu, nakon koje je uslijedilo zajedničko fotografisanje za lijepu uspomenu i zajednički iftar, koji je priređen u restoranu Studentskog hotela Mostar.