Stvari se mogu rješiti ako ima volje
143

Kaplan: Bolje je da FBiH preuzme institucije kulture, nego da se zatvaraju

Piše: E. G.
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH (Foto: Klix.ba)
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH (Foto: Klix.ba)
Nakon što se u medijima pojavila informacija da je rukopis romana "Na Drini ćuprija" bosanskohercegovačkog nobelovca Ive Andrića nestao, a što su u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH kategorično negirali, po ko zna koji put se uviđa koliki je problem to što pitanje nadležnosti i finansiranja institucija od državnog značaja nije riješeno.

U Muzeju kažu da se rukopis nalazi u sefu koji ne mogu otvoriti, a nemaju novca čak ni da plate majstora koji bi to učinio. Sve da ga i ima, i dalje ostaje problem nadležnosti nad ovim Muzejem, kako i nad ostalih šest institucija kulture od državnog značaja. Muzej već godinama nema direktora, a uposlenici nemaju plaće niti osnovne uvjete za rad.

Uposlenici su se, između ostalih, obraćali za pomoć federalnom ministru kulture Salmiru Kaplanu, s kojim su imali nekoliko sastanaka.

Muzej nema direktora godinama

"Već godinu dana ponavljam da se mora rješavati problem koji imaju institucije kulture od državnog značaja, na način koji je realan i koji će prihvatiti i predstavnici iz RS-a te ministar Sredoje Nović, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH. Taj način je da mi u FBiH i Kantonu Sarajevo preuzmemo osnivačka prava za neke od tih institucija. Među njima bi trebao biti i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti. Razgovarao sam sa ljudima koji tamo rade i oni to jedva čekaju. Recimo ovaj Muzej, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica i Historijski muzej nisu nikakav problem i mogli bi biti u nadležnosti Kantona Sarajevo, ako to već može biti, primjera radi, Narodno pozorište. Mogu biti i u nadležnosti FBiH", kaže Kaplan u razgovoru za Klix.ba.

Federalni ministar kulture i sporta dodaje da Muzej ima devet uposlenika, što ne predstavlja opterećenje za budžet bilo kojeg nivoa vlasti. Ukoliko se izuzme Zemaljski muzej, plaće za uposlenike u preostalih šest institucija iznosile bi oko tri miliona maraka, kaže Kaplan.

"Mislim da će se vlade FBiH i Kantona Sarajevo lako dogovoriti o tome ko će koju instituciju preuzeti, međutim, ima ljudi koji žive u oblacima i misle da sve te institucije mogu biti na državnom nivou. Volio bih i ja da je tako, da nije bilo rata, da nema entiteta, ali je realnost malo drugačija", kaže ministar.

Usljed nebrige i neriješenih nadležnosti nad ovim institucijama dešavale su se apsurdne situacije, poput one da upravo u ime Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH niko nije mogao potpisati ugovor sa Ministarstvom civilnih poslova BiH o dodjeli novčanih sredstava, jer institucija nema direktora, kojeg s druge strane niko nije mogao imenovati.

Nema idealnog rješenja

"Dolazili su uposlenici Muzeja kod nas i molili nas da napravimo neko privremeno rješenje kao Vlada Federacije BiH. U razgovoru s njima smo došli do nekog rješenja i osobe koju smo planirali predložiti za vršioca dužnosti direktora, kao u Umjetničkoj galeriji BiH. Onda bi imao ko i potpisati dokumente i rješiti problem kao što je ovaj u vezi sa rukopisom Ive Andrića. Međutim, zbog ove političke situacije u FBiH nema ni sjednica Vlade, a to nije ni u prioritetima. Da ja kao ministar sada preuzmam ulogu direktora, nema nikakvog smisla, niti ja na to imam pravo", dodaje Kaplan.

Federalni ministar kulture i sporta kaže da je od Sredoja Novića prije nekoliko dana dobio pismo u kojem ga obavještava da se sa državnog nivoa neće izdvajati novac za one institucije za koje se na nivou Federacije ili kantona imenuje menadžment, jer samim tim preuzima osnivačka prava.

"Što se mene tiče, odmah bih pristao i preuzeo svu odgovornost u slučaju da se stvari riješe tako da Zemaljski muzej bude na državnom nivou, da mu se priključi Umjetnička galerija kao jedna od njegovih organizacionih jedinica, a ostalo da preuzme FBiH i KS, ili samo FBiH, nije bitno. To je jedini način da ne dođemo u situaciju da se za godinu-dvije sve institucije zatvore. Očito se do sada mislilo da se nečinjenjem bilo čega izaziva sažaljenje u Banjoj Luci i da ćemo dobiti neko idealno rješenje. Nažalost, do toga ne može doći i bolje je da bilo koji nivo vlasti preuzme nadležnost nego da se institucije zatvore", kaže Kaplan.

On dodaje kako se stvari ipak mogu brzo riješiti, ako za to postoji volja.

Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta u Vladi FBiH
Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta u Vladi FBiH
"Rješili smo problem nastupa BiH na Venecijanskom bijenalu. Kao država nismo nastupali tamo. Sada smo napravili sistem prema kojem će BiH svaki put imati predstavnike, rješili smo finansiranje na vrlo jednostavan način. Ministarstvo civilnih poslova zakupljuje paviljon, jednom idu umjetnici iz jednog, drugi put iz drugog entiteta. Kada idu umjetnici iz RS-a , kao ove godine, delegira ih Muzej savremene umjetnosti tog entiteta i troškove snosi Ministarstvo kulture RS-a. Kada idu umjetnici iz FBiH delegira ih Umjetnička galerija BiH i troškove snosi Federalno ministarstvo kulture. U oba slučaja oni ne predstavljaju entitete, već državu BiH", pojašnjava Kaplan.

Ministar dodaje da je u pronalasku rješenja najviše pomogla struka, odnosno direktor Umjetničke galerije i direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS-a.

"Oni su osmislili taj model, ponudili ga nama, a Anton Kasipović i ja smo se telefonski dogovorili za 20 sekundi. Ponudili smo to Noviću, on je prihvatio i nakon 20 godina imamo riješeno pitanje predstavljanja BiH na Venecijanskom bijenalu", objašnjava Kaplan.

Kada je u pitanju rješavanje finansiranja i preuzimanja osnivačkih prava nad ovim institucijama kulture koje bi preuzela Federacija, Kaplan kaže da će na prvoj sjednici Vlade delegirati to pitanje i ponuditi rješenje.