BiH
664

Kapija Sarajeva: Provozajte se novom dionicom autoputa

Piše: I. P.
Blizu 3,5 kilometra dugačka dionica Sarajevske zaobilaznice na LOT-u 2A uskoro će biti puštena u promet, a ekipa portala Klix.ba prva je isprobala buduću kapiju glavnog grada BiH.

Iako je zvanični rok završetka izgradnje ovog dijela Sarajevske zaobilaznice 29. februar 2016. godine, evidentno je da će prvi dio gradskog autoputa uskoro biti pušten u promet, tj. do kraja novembra.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz JP Ceste Federcije Bosne i Hercegovine, sve što se čeka jeste potvrda inspektora Općine Novi Grad Sarajevo koji bi trebali predati upotrebnu dozvolu nove saobraćajnice.

Na rondou Briješće, kao i na silaznoj i uzlaznoj rampi, izvode se posljednji radovi kao što je postavljanje ograde, a na rondou se dotjeruje budući zeleni pojas i trotoar.

Mirsad Dizdarević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirsad Dizdarević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Radovi će uskoro biti završeni, a cesta čije se puštanje u promet očekuje vrlo brzo obuhvata dionicu od Stupske petlje do kružnog toka Briješće, rondo koji je povezan uključno-isključnim rampama s vijaduktom Briješće i trasu od vijadukta do petlje Butila", objasnio je koordinator projekta Mirsad Dizdarević.

Završetkom izgradnje ove saobraćajnice, uz već izgrađenu Stupsku petlju, trebala bi biti rasterećena ulazno-izlazna gradska gužva.

Investitor su JP Ceste Federacije BiH, radove izvode Euro-asfalt i ŽGP, a ukupna vrijednosti ugovorenih radova iznosi 23.365.226 konvertibilnih maraka.