BiH
0

Kapić: Odbrana prigovorila navodima optužnice

Sarajevo-x.com
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, počelo je suđenje Suadu Kapiću, bivšem pripadniku Armije BiH optuženom za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen 1995. godine. Nakon čitanja optužnice i uvodnih riječi, Tužilaštvo BiH je saslušalo i prvog svjedoka.

Prema navodima optužnice, Suad Hodža Kapić bio je pripadnik 3. bataljona 517. cazinske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH). Tužilaštvo smatra da je Kapić 18. septembra 1995. godine, tokom vojne akcije “Sana 95”, blizu sela Dabar u Sanskom Mostu učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, koji su nakon toga strijeljani. Kapić je “ubio tri pripadnika VRS-a, te je naredio drugom vojniku da ubije još jednog”. Preživjeli vojnici su predati Izviđačko-diverzantskom vodu 517. brigade Petog korpusa ABiH.

“Četvorica zarobljenika su nedugo nakon zarobljavanja lišeni života. Umjesto da ih predaju nadležnim organima, zarobljenike su na okrutan način lišili života”, kazao je tužilac Milorad Barašin u uvodnoj riječi. Branilac Senad Kreho je prigovorio navodima optužnice rekavši da će Tužilaštvo morati dokazati da je nadimak optuženog Hodža, kako stoji u optužnici.

“Hodža nije nikada bio nadimak optuženog, a što se može provjeriti u sredini u kojoj je rođen i u kojoj živi. Također, iskazi koje su dala dvojica preživjelih pripadnika VRS-a ne govore da je Suad Kapić zarobio i pobio pripadnike VRS-a”, kazao je Kreho.

Izet Sović, prvi svjedok kojeg je pozvalo Tužilaštvo, rekao je da je bio pripadnik Izviđačko-diverzantskog voda “Apači”, pod komandom Ibrahima Nadarevića, komandanta 517. brigade. Potvrdio je i da je učestvovao u vojnoj akciji “Sana 95”, ali se nije mogao sjetiti detalja, navodeći da je više puta bježao s linije.

“VRS je tada tukla svim sredstvima nastojeći povratiti izgubljena područja, tako da sam nekoliko puta bježao kući, zbog čega me je uhapsila policija”, kazao je svjedok.

Svjedok je negirao da je ijedna osoba u njegovoj jedinici imala nadimak Hodža. Na pitanje Tužilaštva da li je u jedinici bilo vjerskih službenika, Sović je potvrdno odgovorio rekavši da je postojao “vjerski službenik koji je bio zadužen samo za vjerska pitanja, te je imao ulogu moraliste, ali nije učestvovao u borbama”.

U direktnom ispitivanju, svjedok je kazao da je o dešavanjima u mjestima Mrežnica i Dabar, gdje su zarobljeni i ubijeni vojnici VRS-a, čuo od tužioca u toku istrage. Međutim, tokom kasnijeg unakrsnog ispitivanja je rekao da je za ova mjesta čuo od policajaca što su ga priveli nakon što je pobjegao sa ratišta, koji su mu rekli “na kojem se mjestu nalazi moja brigada”.

Na pitanje branioca da li je poznavao optuženog Kapića, svjedok je odgovorio da nije ni znao o kome se radi dok mu tužitelj, tokom saslušanja u Sudu BiH, nije pokazao njegovu sliku.

“Bio mi je poznat, ali nisam znao ko je tačno. Nismo bili u istoj jedinici i nikada nismo bili zajedno”, kazao je svjedok, pojasnivši, na pitanje Sudskog vijeća, da je Kapića “nekoliko puta” vidio “usput na liniji”, ali da nije znao kojoj jedinici je pripadao.

Nastavak suđenja Suadu Kapiću planiran je za 24. januar 2008. godine, kada će Tužilaštvo ispitati pet novih svjedoka