BiH
0

Kapetanović: Njemačka je zabrinuta zbog krize u BiH

FENA
Amer Kapetanović
Amer Kapetanović
S aspekta diplomatskih standarda, objašnjenje zvaničnog Berlina zašto njemačka kancelarka Angela Merkel neće putovati u BiH je posve razumljiv jer bi glavni domaćin kancelarki i ministrima koji dolaze u njenoj pratnji trebao biti državni premijer i ministri, izjavio je na početku razgovora za Fenu šef Odsjeka za EU u MVP BiH i dugogodišnji diplomat BiH u Berlinu Amer Kapetanović.

Ali, istakao je Kapetanović, teško se oteti utisku da se ovdje ipak radi o svojevrsnoj poruci koja nadilazi puke diplomatske standarde.

  • Poruci da je Njemačka zabrinuta i oprezna zbog permanentne političke krize u BiH te da i njemačka inicijativa iz novembra prošle godine ostaje na čekanju do daljnjeg. Da sam bio u prilici, posavjetovao bih kancelarku da ipak dođe i jasnu poruku Berlina ovdje u Sarajevu ponovi Predsjedništvu BiH, Parlamentu BiH i političkim liderima, kazao je Kapetanović.

Dodao je i da se dio poruke odnosi i na to da Njemačka podržava EU perspektivu BiH, ali ne podržava žrtvovanje evropskih principa zbog uskostranačkih interesa.

  • Građani BiH zaslužuju posjetu kancelarke koja za sedam godina koliko je na vlasti još nije bila u BiH. Zaslužuju da od nje čuju da se EU principi ne mogu prilagođavati situaciji u BiH, nego je BiH potreban napor da se prilagodi evropskim principima. Ako ništa, a ono da shvate da BiH u EU, čini se, više žele neke evropske zemlje nego pojedini bh. političari, zaključio je Kapetanović.