BiH
0

Kapetanović članovima Bundesrata naglasio važnost njemačke podrške BiH

FENA
Otpravnik poslova Ambasade BiH u Berlinu Amer Kapetanović održao je predavanje, a nakon toga razgovarao sa članovima Savjetodavnog vijeća Bundesrata.

Bila je to dobra prilika da ih, uoči njihove predstojeće posjete BiH, detaljnije informira o vanjskopolitičkim prioritetima naše zemlje i naporima na približavanju Evropskoj uniji i NATO-u.

Kapetanović je istakao važnost njemačke podrške nastojanjima BiH da uporedo s procesom ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, dobije status kandidata, naglasivši da bi to pored snažnog simboličnog djelovanja imalo konkretne efekte putem pristupnih fondova i dalo podstrek nastavku reformskih procesa.

Naglasio je da BiH očekuje podršku i pomoć SR Njemačke u naporima na ispunjavanju uvjeta iz Mape puta za ukidanje viznog režima sa zemljama Šengena.

Tokom razgovora je iskazan interes za ubrzavanje ratifikacione procedure Sporazuma potpisanog između BiH i EU jer bi takvim činom SR Njemačka potvrdila privrženost i odlučnost BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Pet članova Savjetodavnog vijeća Bundesrata boravit će u BiH od 14. do 16. oktobra, kada se planiraju susreti s najvišim predstavnicima državnih i entitetskih vlasti.

Nakon BiH, članovi Savjetodavnog vijeća planiraju posjetu Srbiji, Kosovu i Makedoniji, saopćeno je iz MVP-a BiH.