BiH
0

Kapetan Hajro poginuo je pokušavajući spasiti hiljade Bošnjaka

Piše: D. Brkić
Na današnji dan prije 20 godina poginuo je Hajrudin Mešić, u narodu poznat kao kapetan Hajro. Posthumno je proglašen narodnim herojem, dobitnik je priznanja Zlatni ljiljan, a zasigurno je riječ o jednom od najvećih heroja Armije R BiH u posljednjem ratu.

Kapetan Hajro, koji je sa svojim saborcima organizovao odbranu Teočaka i Sapne, poginuo je 30. oktobra 1992. godine na prvoj borbenoj liniji u selu Nezuk. Njegovi saborci su pričali kako ga je pogodio geler minobacačke granate veličine graška. Poginuo je u pokušaju uspostave koridora ka Srebrenici kako bi spasio hiljade Bošnjaka iz obruča tadašnje Vojske RS.

Hajrudin Mešić rođen je 1. januara 1959. godine u Srednjoj Trnovi kod Ugljevika. Završio je podoficirsku školu JNA u Sarajevu, a potom i akademiju u Beogradu, gdje je dobio čin kapetana. Prije agresije na BiH bio je komandir CJB Ugljevik. Nakon što su okupirani Bijeljina i Zvornik, kapetan Hajro je organizovao Teritorijalnu odbranu, a bio je prvi komandant 1. teočanske brigade.

Iza kapetana Hajre ostali su supruga i dvoje djece. O njemu su pjevane i pjesme, a u jednoj od njih se kaže: "...S Majevice širom Bosne vjetrovi mu ime zbore, gdje njegova noga kroči slobodarske sviću zore. To kapetan Hajro ide sa brigadom div junaka, srca vel’ka kao Bosna Lavovi sa Teočaka..."

O herojskom putu kapetana Hajre snimljen je i film "Umjetnik rata", a danas će na njegovom mezaru biti pročena Fatiha i hatma dova.