BiH
258

Kap krvi je kap nade u život: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, u srijedu, 28. oktobra 2015. godine će u prostorijama Crvenog križa Novo Sarajevo (ul. Paromlinska 24), od 12 do 18 sati biti održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Iz Crvenog križa Novo Sarajevo navode kako je, nažalost, svijest o značaju darivanja krvi u našoj zemlji nedovoljna.

Krv je nezamjenjiv lijek povrijeđenima, oboljelim od hematoloških i onkoloških oboljenja, oboljelima kojima je potrebna hirurška intervencija itd.

"Motivi za darivanje krvi su različiti. Raduje činjenica da je još uvijek na prvom mjestu motiv izrazito humane naravi. Ljudski život nema cijenu. Kap krvi je kap nade u život možda baš vama dragoj osobi. Nažalost, 1 od 10 osoba koje čitaju ovo će trebati transfuziju krvi nekad u toku svoga života. Kada dođe taj trenutak vi ćete očekivati da krv koja vam je potrebna za liječenje bude i dostupna", poručuju iz Crvenog križa.

Darivanje krvi je dobrovoljno, besplatno i anonimno, a čitav proces traje od 10 do 15 minuta. Pri svakom dolasku darivalac daje svoje osnovne podatke, te ispunjava Upitnik za darivaoce krvi.

Darivalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se ljekarskim pregledom, te provjerom nivoa hemoglobina, utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primijenila.

Medicinski tehničar/ka će iz kapi krvi uzetoj iz vašeg prsta odrediti nivo hemoglobina i krvnu grupu. Nakon određivanja hemoglobina slijedi ljekarski pregled. Ljekar će vam izmjeriti krvni pritisak i uzeti anamnezu, te procijeniti da li možete darivati krv.

Ljekarskim pregledom se provjerava zdravlje kao i orijentaciona krvna slika, te krv ide na analizu na transmisione bolesti (hepatitis B i C, sifilis i AIDS).

Darivanje krvi ne šteti zdravlju ako se provedu svi propisani postupci pri odabiru darivaoca krvi. Svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, tri do četiri puta u toku jedne godine. Darivanje krvi nikako ne ugrožava zdravlje darivaoca, te je ono ujedno i jedan oblik kontrola zdravlja darivaoca.

Neke od prednosti darivanja krvi: Koštana srž se stimuliše da proizvodi nove, mlade krvne ćelije, poboljšava se cirkulacija i smanjuje rizik od infarkta miokarda kod muškaraca koji daju krv 2-3 puta godišnje kao i kod žena u menopauzi.

U nastavku pogledajte video koji su snimili mladi volonteri Crvenog križa Novo Sarajevo.