BiH
2

Kao u ratnim filmovima: U Banjoj Luci bh. i turski vojnici demonstrirali zavidne vještine

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U banjalučkoj vojnoj kasarni "Kozara" održana je zajednička vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i turskih Oružanih snaga, koje u BiH djeluju u okviru EUFOR-a. 

Blizu stotinjak pripadnika bh. i turskih oružanih snaga, u okviru ove edukacione vojne vježbe, imalo je priliku demonstrirati vojne sposobnosti.

Na vojnoj vježbi učestvovali su pripadnici 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i pripadnici Turske pješadijske divizije multinacionalne bojne pri EUFOR-u.

 Učesnici vojne vježbe demonstrirali su također tehnike uspostavljanja sigurnosti kasarne, kao i tehnike gađanja. Pripadnici Turske pješadijske divizije praktično su prikazali tehnike kontrole i pregleda manjih i većih vozila, kao i uništavanje eksplozivnih naprava.

 Komandant Turske vojne misije u BiH štabni brigadir Alptekin Tartici kazao je da pored očuvanja mira i stabilnosti BiH, Turska vojna misija ima zadatak da poveća razinu obrazovanja Oružanih snaga BiH.

 "Tim povodom zajedno sa 6. pješadijskom brigadom održali smo vojnu vježbu u Banja Luci", kazao je on. 

Ekipa Anadolije zabilježila je vojnu vježbu u kasarni "Kozara", koja je nerijetko podsjećala ništa manje nego na scene iz kultnih ratnih filmova.