BiH
16

Kao i svake godine: Povećavaju se redovi za pasoše, početkom maja predato 3.146 zahtjeva

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Po dugogodišnjem običaju, redovi u prostorijama Policijske stanice Novo Sarajevo svakim danom sve su veći, a razlog je jednostavan – pasoši.

U vrijeme kada počne blagi rast temperatura, a lijepi proljetni dani nagovijeste dolazak ljeta, građani Kantona Sarajevo kao po nepisanom pravilu odluče uputiti zahtjev za izdavanje pasoša kako bi na vrijeme bili spremni za eventualno putovanje ili godišnji odmor.

Upravo to povećanje zainteresovanosti za podizanje putnih isprava u isto vrijeme dovodi do toga da ćete vjerovatno na svoj novi pasoš čekati duže nego inače.

"Dolaskom toplijih dana kao i prethodnih godina povećan je broj zahtjeva za izdavanje pasoša, a gužve su u okviru prošlogodišnjih", rečeno je za Klix.ba iz Odjeljenja za putne isprave MUP-a KS.

Kako bi izašli ususret velikom broju građana koji su odlučili upravo ovih dana upustiti se u proces sakupljanja papirologije i čekanja u dugim redovima, Odjeljenje za putne isprave je naglasilo kako zahtjeve za izdavanje pasoša građani mogu predati u Odjeljenju putnih isprava, ali i na svim lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata, a preuzeti u Odjeljenju putnih isprava u PS Novo Sarajevo.

Prema podacima Odjeljenja, u periodu od 5. januara do 30. aprila 2015. godine broj izdatih pasoša iznosio je 21.057. Za mjesec maj, tj. od 4. do 12. maja, broj zahtjeva za nove pasoše iznosi 3.146, a maksimalan broj pasoša izdatih u jednom danu je 545 na dan 11. maj 2015.

Kao što po ustaljenom slijedu događaja gužve pred PS Novo Sarajevo počinju u maju, zbog sličnih razloga se počinju smanjivati također u gotovo isto vrijeme.

"Gužve se uglavnom počinju smanjivati sredinom mjeseca augusta", rečeno je za Klix.ba iz Odjeljenja putnih isprava.