SDP BiH predlaže
0

Kantonima sa podijeljenim školama ne isplaćivati novac

FENA
Poslanik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić i delegat te stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH Saša Magazinović predlažu federalnom premijeru Mustafi Mujezinoviću da do rješavanja problema segregacije u obrazovanju, koji se najjasnije očituje kroz postojanje „dviju škola pod jednim krovom“, obustavi sve transfere iz budžeta FBiH kantonima i općinama u kojima postoji ta "necivilizirana pojava".

U otvorenom pismu Mujezinoviću Mašić i Magazinović ističu da se problemi u obrazovanju u FBiH "sporo ili nikako ne rješavaju" i da njihovi kontinuirani pokušaji da putem parlamentarnih inicijativa Ministarstvu obrazovanja i Vladi FBiH ukažu na njih i predlože načine rješavanja nisu rezultirali nikakvom reakcijom, što je i povod da traže od federalnog premijera da energično djeluje u rješavanju "nagomilanih problema".

'Mi u SDP-u smatramo da je nedopustivo da se djeca razdvajaju po bilo kojoj osnovi, posebno po nacionalnoj, te zbog toga najoštrije osuđujemo sve ovakve pojave i tražimo od Vas da se pridružite svima nama koji smo opredijeljeni da se borimo za iskorjenjivanje ove pojave, navedeno je u pismu.

Potpisnici pisma ujedno naglašavaju kako je "sramota da se u 21. vijeku u državi koja ima tzv. demokratsko uređenje tolerira pojava koja predstavlja najgrublju segregaciju svojstvenu mračnom srednjem vijeku".