BiH
6

Kantonalnoj bolnici u Bihaću blokirani računi, nema plata za uposlene

FENA
Kantonalna bolnica u Bihaću (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Kantonalna bolnica u Bihaću (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Kantonalna bolnica "dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, ponovo se našla u teškoj situaciji, sličnoj s kraja prošle godine. Blokirani su joj računi izvršnom sudskom presudom, zbog dugovanja prema dobavljačima, a u nemogućnosti je i da uposlenicima isplati februarsku platu.

Ova zdravstvena ustanova ima gubitke od oko sedam miliona maraka, koji se bili i veći prethodnih godina, ali se dio uspio sanirati. Najveći dio dugovanja odnosi se na dobavljače koji potražuju oko 1,3 miliona KM.

"Danas smo na sastanku sa dobavljačem, dogovorili tekst zahtjeva za deblokadu računa, koji je upućen Vakufskoj banci. Već je isplaćeno 250.000 KM, dok će preostali dug biti isplaćivan u dogovoru menadžmenta i dobavljača", izjavio je za Fenu direktor Kantonalne bolnice, Hajrudin Havić.

Po njegovim riječima, plate uposlenima nisu isplaćene, jer je Bolnica rebalansom Zavoda za zdravstveno osiguranje Unsko-sanskog kantona (USK) za 2014. trebala dobiti još oko milion maraka, ali je na posljednjem zasjedanju Skupštine Kantona Vlada povukla prijedlog rebalansa iz skupštinske procedure.

"Tako nam Zavod nije prebacio ta sredstva i mi čekamo da vidimo, kako će se taj problem riješiti", dodao je Havić.