BiH
0

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću: Đuri Tadiću sudit će se u Srbiji

FENA
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv Đure Tadića (1949), bivšeg pripadnika Rajnovačke čete Vojske Republike Srpske (VRS), zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u mjestu Duljci na području općine Bihać.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je gonjenje u ovom predmetu od Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, a po zahtjevu optuženog Tadića, sudiće mu se u Srbiji. Njemu se stavlja na teret sudjelovanje u ubistvu 18 civila, koji su brali šljive na radnoj obavezi u Duljcima i nanošenje teških tjelesnih povreda T.H., s trajnim posljedicama.

"Za zločin počinjen u Duljcima 23. septembra 1992. godine, u kojem je ubijeno 18 lica bošnjačke nacionalnosti, predmeti su okončani prošle godine", kazao je danas novinarima šef Odjela za ratne zločine Kantonalnog tužilaštva u Bihaću Jasmin Mesić.

Po njegovim riječima, za pet osoba donesena je pravosnažna sudska odluka. Osuđeni su Zoran Tadić, Jovica Tadić zvani Kajo, Zoran Berga, Željko Babić i Goran Mihajlović.

"Dvije osobe, od kojih je jedan Đuro Tadić zvani Mrđa, tada su bile nedostupne organima gonjenja", kazao je Mesić, dodavši da je jedna osoba, Svetko Tadić, trenutno nedostupna.

Mesić je kazao kako očekuje da bi se uskoro moglo otkriti i mjesto gdje se nalaze tijela ubijenih žrtava.