Zejnil Trešnjo
0

Kantonalno ministarstvo ne može ništa učiniti za Vjetrenicu

FENA
Ministarstvo trgovine, turizma i okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona ne može ništa učiniti po pitanju zaštite špilje Vjetrenice, jer za to još uvijek nije donesen novi zakon, te nije jasno definirano u čijoj će nadležnosti biti Vjetrenica-kantona ili Federacije, kazao je u izjavi za Fenu pomoćnik ministra za okoliš pri kantonalnom Ministarstvu trgovine, turizma i okoliša Zejnil Trešnjo.

Trešnjo smatra kako bi se što prije trebali sastati federalni ministar turizma i okoliša Nevenko Herceg i kantonalni ministar trgovine, turizma i okoliša Samir Sunagić kako bi razgovarali, ne samo o pitanju Vjetrenice, nego i o ostalim zaštićenim područjima u BiH.

Na upit što misli o provaljivanju u Vjetrenici i to u četiri navrata, Trešnjo je kazao kako ne želi ulaziti u to je li općina Ravno u pravu ili ne, ali da isto tako smatra da nije u redu da jedna nevladina organizacija upravlja Vjetrenicom.

Na optužbe Speleološke udruge "Vjetrenica" Popovo polje kako općina Ravno provaljuje u špilju Vjetrenicu, načelnik općine Ravno Andrija Šimunović u izjavi za Fenu kazao je da netko ne može provaliti u nešto čime gospodari.

On navodi kako Javno poduzeće "Vjetrenica", kojeg je osnovalo Općinsko vijeće Ravno, trenutno skrbi, štiti i prezentira Vjetrenicu.

"To što sama špilja još uvijek nije riješena kroz zakonske okvire ne dopušta nikom, u ovom slučaju Ivi Lučiću, da sam sebe postavlja kao jedinog skrbnika. Ovo što Lučić radi, što želi uvesti neke nove propise je protiv svih zakonskih propisa i pravila", ističe Šimunović .

On navodi kako Speleološka udruga može biti partner općini ili Javnom poduzeću za projekte oko špilje, ali ističe kako Udruga nikako ne može gospodariti ili biti nadležna za špilju.

Inače, predsjednik Speleološke udruge "Vjetrenica" Popovo polje Ivo Lučić, nakon što je uputio više apela da se zaštiti Vjetrenica od Općine Ravno, a kako bi ta vrhunska svjetska vrijednost ostala sačuvana, stupio je jučer u štrajk glađu.

"To je krajnji moralni čin na koji sam prisiljen da bih zaštitio najveće poznate prirodne vrijednosti", izjavio je Lučić.

Nakon toga podršku Speleološkoj udruzi "Vjetrenica" Popovo polje za očuvanje i zaštitu te špilje dali su Savez speleologa BiH, Geološko društvo Slovenije, Geomorfološko društvo Slovenije, Biospeleološko društvo Hrvatske, Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza te Inštitut za raziskovanje krasa SAZU u Postojni.