BiH
3

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv osumnjičenih u predmetu "Lok"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni Sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Nedžada Beglerovića (1955), Zaima Smajovića (1965), Ensada Karića (1970), Alema Beganovića (1974) i Nedžada Muhovića (1960) zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i krivično djelo pranja novca.

Nakon što je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 11. februara podiglo optužnicu protiv navedenih osoba, Kantonalni sud je optužnicu i potvrdio, potvrđeno je za Klix.ba.

Optužnica je podignuta protiv Nedžada Beglerovića koji je bio u funkciji zamjenika direktora MKF, bivšeg direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića, direktora UNIS instituta Alema Beganovića, Zaima Smajovića i Nedžada Muhovića zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i krivično djelo pranja novca.

SIPA je pokrenula istragu protiv ovih osoba, kao i vlasnika LOK-a Nusreta Čauševića prije tri godine, no iz optužnice je on izuzet nakon smrti u maju 2015. godine.

Čelnike LOK-a tereti se za pranje više od 4,5 miliona KM kupovinom nepostojećih preduzeća, uplaćivanjem novca na račune različitih firmi, vraćanjem kredita i sl. U izvještaju SIPA-e navodi se sedam sumnjivih transakcija.