BiH
0

Kantonalni sud Tuzla potvrdio optužnicu protiv Mirze Bajića

FENA
Kantonalni sud Tuzla
Kantonalni sud Tuzla
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv Mirze Bajića (55) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao odgovorna osoba u JKP „Komunalac“ Tuzla počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, prilikom čega je ovoj firmi pričinjena materijalna šteta u iznosu većem od milion KM.

Postoji osnovana sumnja da Bajić od 2003. do 2008. godine, dok je obavljao dužnost pomoćnika direktora za ekonomsko-finansijske poslove u ovoj firmi, nije odgovorno obavljao svoje službene dužnosti jer nije pratio i analizirao stanje duga većeg broja pravnih lica koji se konstantno povećavao prema Komunalcu, niti je naložio sravnjenje duga i potraživanja tih kupaca. Na taj način nije kontrolisao rad knjigovođe kupaca i dobavljača u Komunalcu, koji je u navedenom periodu zaključio više stotina višestranih kompenzacija po kojima su potraživanja Komunalca neosnovano naplatile dvije firme s područja TK-a, iako prema njima Komunalac nije imao nikakve obaveze.

U optužnici je navedeno da su dvije firme neosnovano naplatile potraživanja Komunalca u ukupnom iznosu od 1.039.000 KM, i na taj način im je pribavljena imovinska korist a Komunalcu je pričinjena materijalna šteta u ovom iznosu. Jedna od firmi je tokom navedenog perioda naplatila potraživanja Komunalca u iznosu od 727.000 KM, dok je druga naplatila iznos od oko 312.000 KM. Knjigovođa u Komunalcu, čiji je rad direktno nadzirao optuženi, je preminuo 2008. godine.

Tužilaštvo je donijelo naredbu da se neće provoditi istraga protiv direktora ove firme od 2003. do 2008. godine, jer je prema Statutu Komunalca mogao prenijeti ovlaštenja za određene poslove drugim zaposlenicima, što je konkretno i urađeno vezano za ekonomsko-finansijske poslove Komunalca, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzla.