BiH
0

Kantonalni sud Sarajevo uvažio žalbu Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH

FENA
Kantonalni sud Sarajevo uvažio je žalbu Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH na prvostepeno rješenje Općinskog suda Sarajevo kojim se ovaj sud oglasio stvarno nenadležnim za postupanje po tužbi koju je pokrenulo spomenuto udruženje, a koje se odnosi na zaštitu prava deviznih štediša.

U obavijesti za medije upućenoj iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša navodi se da je Kantonalni sud Sarajevo ukinuo prvostepeno rješenje i predmet vratio Općinskom sudu na ponovno odlučivanje.

Naime, spomenuto udruženje je nezadovoljno Zakonom o unutarnjem dugu FBiH u kojem se stara devizna štednja tretira kao dio unutarnjeg duga FBiH uputilo krajem 2004. tužbu Općinskom sudu Sarajevo protiv 17 tuženika.

Među njima su banke pravne sljednice banaka u BiH i drugim zemljama bivše SFRJ kod kojih je polagan novac.

Tuženi su i državna i entitetske vlade u BiH, odnosno nadležna ministarstva, Republika Slovenija, tadašnja SCG, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, visoki predstavnik za BiH i MMF u Sarajevu.

U obrazloženju rješenja Kantonalnog suda Sarajevo navodi se da prvostepeni Općinski sud Sarajevo u ponovnom postupku najprije treba pozvati tužitelja (Udruženje) da uredi tužbu i tužbeni zahtjev u skladu sa zakonskim odredbama te nakon toga donijeti odluku, uvažavajući činjenicu da je tužitelj građanskopravna, a ne privrednopravna osoba te da se u konkretnom slučaju radi o građanskopravnom, a ne o privrednopravnom sporu.