BiH
1

Kantonalna bolnica u Bihaću planira početi liječenje matičnim ćelijama

FENA
Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću početkom iduće godine planira krenuti sa novim vidom liječenja – matičnim ćelijama

U ovoj zdravstvenoj ustanovi svima onim koji to žele omogućeno je nakon poroda izdvajanje matičnih ćelija i njihova obrada prije pohranjivanja. Pored toga, menadžment Bolnice nedavno je pregovarao sa jednom firmom, koja se bavi liječenjem matičnim ćelijama, kako bi takav način liječenja pokrenuli snagama i u Bihaću.

"Ne radi se o matičnim ćelijama, koje se uzmu od novorođenčadi i spremaju se u banku, već o onim koje će se uzimati od iste osobe, za liječenje recimo dekubitusa na potkoljenici kod dijabetičnih pacijenata, koji su zbog takvih rana ostali bez dijelova tijela“, kazao je za Fenu direktor Kantonalne bolnice dr. Hajrudin Havić.

Prema njegovim riječima, najčešće budu amputirane noge i onda pacijent ima probleme i mora nositi proteze, a ovim liječenjem bi se smanjio na minimum broj takvih amputacija kod pacijenata.

"Sa ovakvim vidom liječenja trebalo bi se krenuti početkom iduće godine, ukoliko se obezbjede potrebna financijska sredstva“, kazao je dr. Havić naglašavajući da je prostor već osiguran na Odjelu kirurgije.