BiH
0

Kanton Sarajevo učestvovao u radu Generalne skupštine evropskih regija

Klix.ba
Predstavnik Kantona Sarajevo u Briselu Dino Elezović je na Generalnoj skupštini evropskih regija održanoj u Parizu 17. i 18.maja prezentirao dosadašnji postignuti napredak Kantona Sarajevo u okviru rada i funkcionisanja ove organizacije.

"Kanton Sarajevo je posredstvom Ureda u Briselu u posljednje vrijeme bio aktivan član političkog odbora i efektivno učestvovao u radu tri komiteta za ekonomski i regionalni razvoj, socijalnu politiku i javno zdravstvo i kulturu, obrazovanje, mlade i međunarodnu saradnju", objasnio je Elezović, te najavio fokus, ciljeve i strategiju Kantona Sarajevo u radu ove organizacije za naredni period.

Predstavnik Elezović je ovom prilikom u ime Kantona Sarajevo, kao člana evropskih regija na pomenutoj skupštini čestitao Handi Özsan Bozatli novoj predsjednici Skupštine evropskih regija. Ona je prva predsjednica turske nacionalnosti jedne evropske političke organizacije koja predstavlja regije, a izabrana je tokom Vanredne glavne skupštine, održane u Parizu u isto vrijeme. Potpredsjednici za sljedeći mandat će biti Vasco Cordeiro, Jean-Claude Gayssot, Magnus Berntsson kao blagajnik, Roy Perry za institucionalna pitanja, a Monica Carlsson za jednake mogućnosti.

Özsan Bozatli je izjavila da će se pobrinuti da svi članovi budu informisani o svemu što se događa u AER-u, te će ih uključiti u interni proces donošenja odluka, kroz zajedničku saradnju između evropskih regija.

"Pravičnost, solidarnost, dijalog, transparentnost i etičnost bit će glavne smjernice tokom mog mandata", istakla je nova predsjednica Bozatil, koja je dodala da će zagovarati kohezionu politiku, inovacije za mala i srednja preduzeća, baviti se problemima vezanim za energiju, klimatske promjene, poljoprivredu, te ruralni razvoj. Govorila je i o pružanju socijalnih usluga i zdravom starenju, o unaprijeđenju obrazovanja mladih, kulturnom turizmu, te jezičkim problemima manjina.

Prema riječima predstavnika Elezovića, nakon Glavne skupštine, Kanton Sarajevo će nastaviti i dalje aktivno raditi i davati svoj doprinos evropskoj regionalnoj politici u okviru Skupštine evropskih regija i kroz glavni politički odbor Skupštine.