BiH
0

Kanton Sarajevo: Prva općinska galerija volonterizma

FENA
Na galeriji volonterizma osnovci iz Kantona Sarajevo predstavili su oko 70 projektnih aktivnosti.

U prostorijama OŠ Kovačići 11.06.2013. godine održana je Prva općinska galerija volonterizma koju organizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma Croa u okviru projekta "Volontiranje je cool!" u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Na manifestaciji je učestvovalo preko 150 učesnika - volontera i pedagoga iz 24 osnovnih škola sa područja općina: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća, koji su u proteklim mjesecima jednom sedmično realizirali volonterske aktivnosti po vlastitom izboru.

Cilj manifestacije je bio omogućiti volonterima da prezentuju svoj volonterski rad i angažman na portfoliju, razmjene svoja iskustva koja su stekli učešćem na projektu "Volontiranje je cool!", promovišu korisne efekte volonterizma i pozovu vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad.

Najbolje akcije bit će ponovo predstavljene na završnoj manifestaciji projekta 05.12.2013. simbolično na međunarodni dan volonterizma.

Ove godine, projekt "Volontiranje je cool!" se realizira učešćem osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo u dvije grupe. Projekt je u prvom krugu realizacije uključio 500 volontera iz 24 osnovnih škola sa područja općina: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća, koji su jednom sedmično realizirali volonterske aktivnosti po vlastitom izboru u periodu mart-maj. U drugom krugu realizacije planirano je učešće 400 volonera sa područja općina: Ilidža, Hadžići, Trnovo, Ilijaš i oni bi svoje volonterske aktivnosti realizirali u periodu septembar-decembar. Projektom su predviđene dvije općinske galerije po završetku perioda volontiranja, na kojima će volonteri predstaviti svoje volonterske aktivnosti, kao i završna manifestacija na kojoj će se predstaviti pobjednici općinskih galerija kao i uručiti nagrade i zahvalnice svim školama učesnicama u projektu.

Pobjednici Prve općinske galerije volonterizma 2013. su:

Općina Centar: JU OŠ Safvet-beg Bašagić; JU OŠ Hasan Kikić; JU OŠ Isak Samokovlija; JU OŠ Musa Ćazim Ćatić

Općina Stari Grad: JU OŠ Mula Mustafa Bašeskija; JU OŠ Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković

Općina Novi Grad: JU OŠ Behaudin Selmanović; JU OŠ Dobroševići

Općina Novo Sarajevo: JU OŠ Kovačići; JU OŠ Grbavica II

Općina Vogošća: JU OŠ Zahid Baručija; JU OŠ Porodica ef. Ramić, saopćeno je iz Centra za razvoj omladinskog aktivizma Croa.