Odluka Skupštine KS
38

Kanton Sarajevo postao žirant GRAS-u za dug od 20 miliona KM

FENA
Skupština KS (Foto Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Skupština KS (Foto Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena je Odluka o odobravanju Odluke o izdavanju garancije za obaveze KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo od komercijalnih banaka i kreditora, a ovom odlukom realizira se jedan od zaključaka usvojenih na tematskoj sjednici o GRAS-u.

Ministar finansija Mirza Sendijarević kazao je da ukupne obaveze po glavnici iznose 20.393.547,19 KM, s pripadajućom kamatom i ostalim troškovima reprograma, a odnose se na ugovore o kreditima koji su zaključeni prethodnih godina, za nabavku minibusa, autobusa, remont i modernizaciju tramvaja i rekonstrukciju tramvajske pruge.

Izdavanje garancije je bio prijedlog Ministarstva finansija, kao jedina moguća forma za vraćanje ovih dugovanja. Po usvajanju odluke bit će potpisani ugovori o reprogramu i garancije. Za urednu otplatu kredita, sredstva za izmirenje obaveza osiguravala bi se u budžetima Kantona od 2013. do 2017. godine i prenosila KJKP GRAS.

Zastupnik Naše stranke Danis Tanović podsjetio je da je na tematskoj sjednici o GRAS-u rečeno da će se utvrditi krivična odgovornost za osobe koje su dovele GRAS u sadašnje stanje te da će biti izvršena sistematizacija radnih mjesta, a ništa od toga nije učinjeno.

"Sada tražite da građani KS-a postanu žiranti ovom preduzeću koje i dalje posluje s velikim gubicima", kaže Tanović dodajući da je ova odluka samo kupovina socijlanog mira, odgađanje problema i put kojim su išle Grčka i Španija.

Ministar saobraćaja Haris Lulić kaže da će se ovim sredstvima omogućiti ozdravljenje preduzeća, naglašavajući da je do sada Nadzorni odbor GRAS-a odbio sistematizaciju radnih mjesta dva puta.

Istakao je da u 2011. i 2012. godini nije bilo novih zaduženja GRAS-a dodajući da za izdvajanja ovih sredstava neće biti ugrožena davanja za boračku populaciju i socijalna davanja nego će se Ministarstvo saobraćaja morati odreći kapitalnih projekata.

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković ukazao je na sve ono što nije ispoštovano s tematske sjednice kazavši da ne postoji vizija izlaska iz krize, naglašavajući da određeni budžetski korisnici još ne kupuju kupone za svoje radnike, a nema ni kontinuiranog obavještavanja Kolegija Skupštine o stanju u GRAS-u.

Nekoliko zastupnika pitalo je šta će biti garancija za isplatu duga u GRAS-u jer će uslijediti nove obaveze Kantona Sarajevo, a zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Adnan Solaković kazao je da je garancija novoformirana koalicija.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da je Solaković dao razumno rješenje predlažući da svi iz vladajuće koalicije prezentiraju svoje imovinske kartone i time daju garanciju za GRAS.

Kojović je predložio Skupštini da usvoji dva zaključaka. Prvi se odnosi na to da direktor GRAS-a Haris Kadić na narednu sjednicu donese prijedlog sanacije problema u preduzeću sa sistematizacijom radnih mjesta ili da ponudi svoju ostavku, a drugi da Tužilaštvo KS-a dostavi informaciju o tome u kojoj je fazi postupak u vezi s poslovanjem GRAS-a, budući da su materijali za taj postupak dostavljeni Tužilaštvu prije najmanje četiri godine.

Skupština je jednoglasno podržala ove zaključke uz još jedan koji se odnosi na to da direktor Kadić prezentira šestomjesečni izvještaj o radu GRAS-a.