BiH
0

Kanton Sarajevo podržao inicijativu o gradnji spomenika mira na groblju "Lav"

FENA
Foto: Destinacije.com
Foto: Destinacije.com
Bosanskohercegovački prijatelji iz Slovenije s direktoricom Pogrebnog preduzeća iz Maribora Lidijom Pliberšek na čelu predstavili su ministru prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abidu Jusiću i direktoru KJKP "Pokop" Nuki Greboviću inicijativu za izgradnju spomenika mira na groblju "Lav".

Pliberšek je istakla da je spomenik mira najbolji način da se predstavi prava historija jednog grada, jer su groblja ta koja svjedoče o običajima, kulturi i multikulturalnosti jednog naroda.

"Mislim da bi podizanje ovog spomenika ustvari bilo podizanje spomenika pomirenju i ljubavi među ljudima različitih kultura, konfesija i vjera na ovim prostorima", kazala je Pliberšek.

Dodala je da je za 20. maja najavljeno otkrivanje spomenika mira u Mariboru.

Ideja o izgradnji spomenika mira u Sarajevu je nova, ali i izuzetno značajna, jer će se njegovom izgradnjom dokazati da je opstanak multikulturalne zajednice moguć, zaključak je sastanka.

"Bosanci i Hercegovci su na različite načine do sada pokazali da su dio Evrope, opredijeljeni za mir, toleranciju, prijateljstvo i opstanak multikulturalnog društva. Zbog toga podržavamo ovu inicijativu", istakao je Jusić.