Prati se prognoza vremena
0

Kanton Sarajevo: Počela sezona grijanja, nema problema

FENA
Zvanična sezona grijanja za 53.000 korisnika na području Kantona Sarajevo čiji su stanovi priključeni na sistem centralnog grijanja počela je jučer u jutarnjim satima, a nikakvi problemi u sistemu grijanja nisu zabilježeni, potvrdio je Feni šef kabineta direktora KJKP Toplane Sarajevo Ženja Ljubuškić.

On ističe da su jučer i danas stanovi grijani u jutarnjim satima od 05.00 do 11.00, te u popodnevnim satima.

"Dnevni režim zagrijavanja je u mjeri u kojoj je neophodno da stanovi ostanu topli, a u zavisnosti od vanjske temperature zraka. Pratimo vanjsku temperaturu od čega zavisi ponovno aktiviranje grijanja u dogovoru s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a", istaknuo je Ljubuškić.

On najavljuje da će narednih desetak dana, u skladu s prognozama vremena, na snazi biti takav sistem zagrijavanja stanova.

Također, u 223 stana na području KS-a nije aktivirano centralno grijanje zbog kvarova u haustorima, za čije su otklanjanje nadležni upravitelji tih zgrada.

Toplane Sarajevo su u ljetnom periodu poduzele niz aktivnosti na redovnom i preventivnom održavanju te rekonstrukciji toplifikacionih sistema radi bolje pripreme za sezonu grijanja. Izvršen je kompletan remont kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica, distributivne mreže s pripadajućim šahtovima, kao i remont mjerača utroška toplotne energije.

Funkcionalna proba centralnog grijanja izvršena je od 17. do 20. septembra, što podrazumijeva stavljanje u pogonsku funkciju svih kotlovskih postrojenja Toplana Sarajevo na području KS-a.