BiH
0

Kanton Sarajevo: Nastavnici najavili za ponedjeljak štrajk upozorenja

FENA
Uposlenici u oblasti srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo najavili su za ponedjeljak 5. decembra od 10.00 do 10.25 sati štrajk upozorenja.

Njihov glavni zahtjev je ravnopravnost uposlenika u oblasti obrazovanja s organima uprave što se tiče plaća, naknada i drugih materijalnih i nematerijalnih primanja.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo Faruk Bešlić kazao je u subotu za Agenciju FENA da će štrajk upozorenja biti održan u školama. Nastavnici će u to vrijeme prekinuti tzv. obrazovni dio, a razgovorom s učenicima to vrijeme će iskoristiti za odgojni dio nastave.

"Štrajk se organizira na dan kad se u Skupštini Kantona Sarajevo usvaja nacrt budžeta Kantona. Nezadovljni smo odredbama i finansijskim konstrukcijama predviđenim za srednje obrazovanje", kazao je Bešlić.

On je naglasio da uposlenici u oblasti srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevu zahtijevaju utvrđivanje koeficijenata za obračun plaća po složenosti i stepenu školske spreme, usaglašen s koeficijentom uposlenika u organima uprave. Traže i istu osnovicu za isplatu plaća, toplog obroka i ostalih materijalnih i nematerijalnih davanja.

Bešlić je podsjetio da su uposlenici u oblasti obrazovanja u proteklom periodu imali tu ravnopravnost s uposlenicima u oblasti uprave što se tiče plaća, naknada i drugih materijalnih i nematerijalnih primanja.

"Međutim, u oktobru je Vlada Kantona Sarajevo donijela nove i više koeficijente za obračun plaća uposlenika u organima uprave koji se bitno razlikuju od naših trenutnih koeficijenata", istaknuo je on.

Bešlić je precizirao da tako predloženi koeficijenti za profesore iznose od sedam do devet što znači da će profesor s 20 godina staža imati 700 KM, s 35 godina staža 900 KM, dok će uposlenik s godinom staža u kantonu imati 900 KM.