BiH
484

Kanton Sarajevo ima novac za sanaciju deponije u Smiljevićima, realizaciju koči Tužilaštvo BiH

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građani sarajevskih naselja Zabrđe, Sokolje, Briješće, Buća Potok, Boljakov Potok već godinama imaju problem zbog nerješavanja sanacije deponije Smiljevići, gdje se odvozi smeće iz cijelog grada. Iz Kantona Sarajevo ističu da je novac za sanaciju davno obezbijeđen, ali realizaciju projekta koču Tužilaštvo BiH.

Zbog neadekvatnog uređenja odlagališta otpada u Smiljevićima zdravlje stanovnika, naročito onih koji žive u blizini deponije je ugroženo zbog raznih isparavanja.

Uprkos brojnim zahtjevima građana da se problem deponije riješi, do danas ništa nije poduzeto, a građani spomenutih naselja za sutra su najavili proteste te će blokirati pristup deponiji, kako bi ukazali na problem koji imaju.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je novac za sanaciju deponije obezbijeđen prije godinu dana, ali da radovi ne mogu početi bez zvanične potvrde Tužilaštva BiH, da je završena istraga o mogućim ratnim zločinima na tom području.

"Više od godinu dana imamo spreman novac za sanaciju deponije u Smiljevićima. Deponija je značajno oštećena zbog istraga Tužilaštva BiH o mogućim ratnim zločinima. Troškove sanacije bi trebalo snositi Tužilaštvo, ali smo zbog zdravlja naših sugrađana sami izdvojili novac, ne čekajući da oni osiguraju sredstva. Nažalost, sanacija ne može početi sve dok nas Tužilaštvo zvanično ne obavijesti da je istraga završena", kazao je Konaković.

Konaković je dodao da je od suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića dobio usmenu potvrdu da je istraga tužilaštva na toj lokaciji završena, ali da nikakav zvanični dokument ta institucija nije uputila Kantonu Sarajevo, kako bi se moglo početi sa realizacijom sanacije deponije.

Sada je na potezu Tužilaštvo BiH, koje treba dostaviti dokument o završetku istrage, kako bi se što prije moglo reagovati i spriječiti ekološka katastrofa.