BiH
0

Kanton Sarajevo i pokrajina Koruška dogovorili saradnju

FENA
Delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo na današnjem sastanku s delegacijom austrijske pokrajine Koruška, koja boravi u višednevnoj posjeti BiH, dogovorili su da se sporazumom koji obuhvata saradnju u više oblasti društvenog života definiraju aktivnosti koje će biti predmetom njihovih budućih partnerskih odnosa.

Premijer KS-a Fikret Musić je nakon sastanka izjavio da je svrha sporazuma unapređenje saradnje između dvije regije u oblastima infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta i zaštite okoliša.

"Postoji mnogo potencijala na kojima možemo da radimo u tim oblastima i zajedničkim radom poboljšamo ekonomsko stanje i otvorimo mogućnosti za nova zapošljavanja", izjavio je pokrajinski premijer Gerhard Dörfler.

Po njegovim riječima, brojne su veze između BiH i Austrije i Sarajeva i Koruške u kojoj živi 10.000 Bosanaca i Hercegovaca.

Koruška je jedna od vodećih regija, čak i u svijetu što se tiče energije iz obnovljivih izvora pa se i u tom sektoru, kako je kazao Dörfler, može dati odgovorajući doprinos.

"Također, bitna oblast za buduću saradnju je i obrazovanje gdje mislimo da se ulaganjem u mlade ljude može dati značajan doprinos za daljnji razvoj cijelog društva", dodao je Dörfler.

Premijer Musić je izrazio nadu da će u narednom, vrlo kratkom periodu, nakon formalnog usaglašavanja sporazuma, njegovo potpisivanje biti organizirano u Sarajevu, a podršku u tom smislu već su iskazali i predstavnici međunarodne zajednice.