BiH
54

Kanton Sarajevo će podržati organizaciju otvorenja Ferhat pašine džamije

FENA
Podrška organizaciji svečanog otvorenja Ferhat pašine džamije u Banjoj Luci bila je povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića s potpredsjednikom Republike Srpske Ramizom Salkićem, banjalučkim muftijom Osmanom efendijom Kozlićem i sarajevskim muftijom Enesom efendijom Ljevakovićem.

Ovaj događaj, koji će pored vjerskog i kulturno-historijskog, imati i međunarodni značaj planiran je za 7. maj ove godine, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

"Želimo da otvorimo džamiju Ferhadiju na Dan džamija, odnosno da je vratimo gradu na Vrbasu na dan kada je i srušena. Želimo zahvaliti svim dobrim ljudima koji su radili na tome da ona ponovo svojim kandiljima obasja Banju Luku i poželjeti da iz njenog primjera izvučemo svi pouku i damo sebi zavjet da nikada ne smijemo dozvoliti da u bilo kojim okolnostima povrijedimo svetost sakralnog objekta, bez obzira na to kojoj konfesiji i vjerskoj zajednici pripadao", istakao je muftija Kozlić.

Pored velikog broja vjernika, na svečanosti se očekuju prijatelji iz svih zemalja svijeta koje su pratile tok obnove i učestvovale u njoj, predstavnici vlada SAD, Velike Britanije, Republike Turske, te Evropske unije.

"Kao naši gosti tog dana pozvani su visoki predstavnik Valentin Inzko, diplomate Francuske, Austrije te svi akreditovani ambasadori u BiH. Naravno, tu su i naše komšije, predstavnici vlada Srbije i Hrvatske, domaći bh. zvaničnici iz RS, FBiH i Vijeća ministara BiH. Očekujemo da na taj dan Banja Luka bude u centru pažnje", naveo je muftija Kozlić.

Prema riječima Ramiza Salkića, ponovno rođenje Ferhadije u Banjoj Luci za sve ima poseban značaj.

"Džamija je pod zaštitom UNESCO-a i poseban je bio osjećaj gledati kako se obnavljaju njeni zidovi i s tim grade prekinuti odnosi", rekao je Salkić, te dodao da će program povodom otvaranja Fehadije trajati nekoliko dana.

Premijer Edin Konaković je obećao podržati organizaciju otvorenja džamije Ferhadije jer je, kao i svaki građanin, svjestan koliko je značajno da se svi, bez obzira gdje žive, vrate u normalan tok života.

"Kanton Sarajevo radi višesmjerno, jer su nam neki dan u posjeti bili i predstavnici sarajevske parohijske zajednice kojima je trebala također određena pomoć", rekao je premijer Konaković, te najavio dolazak na otvorenje Fehadije, saopćeno je iz Press službe KS.