BiH
1

Kanton Sarajevo: Aktivnosti u nabavci i podjeli besplatnih udžbenika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uspostavljanje jedinstvenog sistema nabavke i podjele besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola koji su iz porodica u stanju socijalne potrebe i porodica koje školuju troje i više djece bio je povod sastanka predstavnika Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa predstavnicima nadležnih općinskih službi za pitanja obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Kantonalnog Centra za socijalni rad, Udruženja vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS i Zajednice direktora osnovnih škola KS.

Iskazana je spremnost općina da aktivnosti usaglase s resornim ministarstvom da bi se izbjeglo duplo izdvajanje sredstava za nabavku udžbenika, te da bi se svake školske godine besplatni udžbenici dodjeljivali učenicima kojima je to potrebno.

"Dosad se često dešavalo da su i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade i općine paralelno izdvajali novčana sredstva za iste svrhe i iste kategorije djece. Zbog toga je namjera sinhronizirati naše aktivnosti, da bismo izbjegli dosadašnju praksu", rekao je resorni ministar Elvir Kazazović.

Objasnio je da će se ubuduće u te aktivnosti uključiti i Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, koji će Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS dostaviti spiskove djece u stanju socijalne potrebe s prijedlogom uključivanja i određenog broja porodica sa djecom za koje nadležni općinski centri procijene da je to potrebno.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade počet će u junu aktivnosti nabavke besplatnih udžbenika za učenike iz porodica u stanju socijalne potrebe, romsku djecu i djecu iz porodica u kojima se školuje troje i više djece. Do kraja tog mjeseca donijet će i odluku za koje će uzrasne skupine učenika, odnosno razrede koje pohađaju, biti dodijeljeni udžbenici u školskoj 2015/2016. godini", istakao je ministar Kazazović.

Predstavnici Udruženja vijeća roditelja i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS iskazali su i podršku sistemskom rješavanju pitanja nabavke i dodjele besplatnih udžbenika.

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i općina dogovorili su i zajedničku organizaciju udžbeničkih bazara u drugoj polovini augusta na kojima će učenici imati priliku da prodaju ili zamijene udžbenike.

"Najavljeno je da će ubuduće, o svim aktuelnim pitanjima u oblasti osnovnog obrazovanja, tražiti zajednička rješenja na sastancima koje će periodično održavati", saopćila je Press služba KS.