BiH
0

Kanton Sarajevo: 24 stana za RVI, roditelje šehida i djecu bez oba roditelja

FENA
Predugovore o udruživanju sredstava za finansiranje izgradnje stanova za devet ratnih vojnih invalida, 14 roditelja šehida (poginulih boraca) i za dijete bez oba roditelja potpisali su danas Hajrudin Ibrahimović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Fuad Damadžić, direktor Fonda za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilizirane borce KS-a.

Vlada Kantona Sarajevo je današnjim potpisnicima predugovora kupila stanove na Šipu i Buća Potoku i oni su u fazi gradnje. Useljenje se očekuje u septembru.

Ministar Hajrudin Ibrahimović je kazao kako se radi o potpisivanju predugovora u dodjeli stana u vlasništvo.

“Pripadajuća kvadratura po članu domaćinstva koja se dodjeljuje je 20 kvadrata. Jedan dio njih je dobilo stanove čija kvadaratura prelazi po nekoliko kvadrata, a u dogovoru s njima oni će to otplatiti po principima Fonda”, pojasnio je ministar Ibrahimović dodavši da je Vlada KS-a za ova 24 stana izdvojila 1.400.000 KM.

Zajedno s ova 24 stana, do sada je Vlada KS-a kupila i dodijelila ovim kategorijama u trajno vlasništvo 374 stana.

“Kod Ministarstva je u ovom trenutku obrađeno i priznato pravo za dodjelu stana u vlasništvo negdje za još oko 200 pripadnika boračke populacije i oko 213 je u procesu dokazivanja prava. Jedan dio predugovora od ovih 200 bit će potpisani do septembra i onda se kreće u izgradnju zgrade na Pofalićima, gdje će se graditi oko 80 stanova”, kazao je Ibrahimović.

Kategorije koje će dobiti stanove su roditelji šehida, RVI radnonesposobni, petoro djece bez oba roditelja, te prvi put kategorija supruga šehida mlađih od 45 godina.

Predugovore su danas potpisali RVI: Šućrija Krupalija, Nevsud Zenović, Behaija Jakubović, Hamed Đuderija, Hajdin Hajdaraj, Almir Poračanin, Hasan Karović, Kasim Hasanagić i Sead Kukuljac; roditelji šehida-poginulih boraca: Rašid Omeragić, Abdulah Ibrahimović, Rahima Mrdić, Kasim Kučević, Nusret Bilalović, Mahmut Hasanović, Ahmed Aruković, Nail Grabovica, Edhem Borovina, Fatija Rizvanović, Šuhra Kadrić, Hurija Turković, Zema Musić i Džemila Suljić te dijete bez oba roditelja Azmir Alihodžić.