BiH
0

Kanton 10 jedini u BiH u novoj godini bez nove vlade

SRNA
Nakon dogovora predstavnika šest vodećih političkih stranaka u BiH o formiranju Vijeća ministara BiH, Kanton 10 jedini je u BiH koji će u 2012. godinu ući bez nove izvršne vlasti, odnosno Vlade.

Iako je od opštih izbora u BiH prošlo gotovo 15 mjeseci, potpuno je neizvjesno kada će ovaj kanton i u 2012. godini dobiti novu Vladu, jer dva HDZ-a koji imaju kandidate za premijera do sada nisu uspjeli obezbijediti dvotrećinsku većinu, odnosno 17 glasova u kantonalnoj Skupštini potrebnih za potvrđivanje nove izvršne vlasti.

Vlada u tehničkom mandatu, na čijem je čelu Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990, i koji je kandidat za premijera u još jednom mandatu, usvojila je prijedlog odluke o privremenom finansiranju budžetskih korisnika u prvom tromjesečju 2012. godine, ali ovu odluku nije potvrdila kantonalna Skupština.

Rimac, koji ima podršku stranaka platforme - HSP-a, SDP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak" za mandatara, izjavio je lokalnim medijima da HDZ 1990 u Kanton 10 već dugo nema nikakvih kontakata sa HDZ-om BiH u cilju formiranja nove izvršne vlasti.

Kantonalna skupština u novom sazivu ima 19 hrvatskih zastupnika, ali zbog netrpeljivosti i nepopustljivih stavova dva HDZ-a o tome čiji će kandidat biti budući premijer, Kanton 10 nema novu izvršnu vlast nego Vladu u tehničkom mandatu.

Kad je riječ o strankama srpskog i bošnjačkog naroda u kantonalnoj Skupštini, stav nacionalnih klubova ovih stranaka je da ni kandidat HDZ-a BiH za mandatara Stipo Pelivan, ni kandidat HDZ-a 1990 Nediljko Rimac, neće dobiti mandat za formiranje Vlade dok ne obezbijedi neophodnu dvotrećinsku većinu.

Na ovaj način Srbi, koji u Skupštini imaju četiri zastupnika, i Bošnjaci koji imaju dva, žele da se ne ponovi situacija iz jula ove godine kada je kandidat HDZ-a BiH Stipo Pelivan dobio mandat za formiranje nove Vlade, ali nije uspio skupiti 17 glasova podrške predstavnika političkih stranaka.