Svjetska baština u BiH
0

Kandidatura za upis stećaka na listu UNESCO-a 2013. godine

Piše: D. T.
Projekt upravljanja i zaštite stećaka trebao bi biti gotov do septembra ove godine, dok bi kandidatura za upis ovih nadgorbnih spomenika na UNESCO-vu listu svjetske baštine trebala biti podnesena u martu 2013. godine, rekao je danas u Banjoj Luci ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nović je prije početka predstavljanja projekta "Nominacija stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a" naglasio da slijede vrlo intenzivne aktivnosti na zaštiti stećaka.

Upravo iz tog razloga u Banjoj Luci je organizovan sastanak sa predstavnicima nadležnih ministarstava, zavoda i opština na čijem prostoru se nalaze stećci.

Ministar civilnih poslova BiH je istakao da na putu nominacije stećaka na Listu svjetske Baštine prvenstveno treba dokazati da su stećci dio kulturne baštine ovih prostora, koji treba biti zaštićen.

"Ovaj projekt je izuzetno bitan za BiH, kako bismo mogli svima pokazati da smo kulturan svijet koji štiti svoju baštinu, koja je toliko dugo praktično bila prepuštena propadanju, gdje su mnoge nekropole bile potpuno uništene ili doživljavaju svoju drugu fazu rušenja", naveo je Nović.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS Goran Milojević danas je rekao kako je trenutno stanje nekropola sa stećcima različito kada je u pitanju njihova očuvanost te da je suština projekta koji će danas biti razmatran zaustavljanje neplanske i nestručne intervencije na svim nekropolama.

"Prvenstveni cilj je zaštita spomenika, ali i njihova prezentacija javnosti, to jeste turistički razvoj opština u kojima se stećci nalaze", rekao je Milojević.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović također je naglasio važnost projekta zaštite stećaka.

"Deset od 22 nekropole sa stećcima se nalazi na području devet opština RS. Želimo pružiti punu podršku kako bismo ovaj projekt uspješno doveli do kraja", rekao je Kasipović na konferenciji koja je održana prije današnjeg razmatranja projekta u Banjoj Luci.

Stećci su srednjovjekovni kameni nadgrobni spomenici koji su nastajali u periodu od 11. do 15. vijeka. Kako je danas rečeno, do sada je pronađeno više od 66.000 stećaka, a više od 50.000 ih je na području BiH, odnosno na prostoru Hercegovine.