Svi na jednom mjestu
0

Kandidati za načelnika Zenice se predstavili građanima

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U velikoj sali Općine Zenica večeras je organizovan Forum kandidata za općinskog načelnika Zenice.

Forum kandidata za općinskog načelnika Zenice organizirala je NVO Alternative iz Kaknja u okviru projekta "Glasanje je naš izbor", a građani su imali priliku da na jednom mjestu upoznaju sve kandidate za općinskog načelnika.

Kakvu općinsku upravu Zeničani žele i kako programi kandidata tretiraju pitanja ekonomskog razvoja i zaopošljavanja, bila su središnja tema Foruma uz koju se vezuju brojna druga pitanja. Pitanja su identifikovana u kontaktima sa građanima kroz provedenu anketu na reprezentativnom uzorku i potvrđena na radionicama. Građani su najviše interesa pokazali za teme zapošljavanja, pravednog budžeta i nekorumpirane vlasti.

U uvodnom djelu, kandidati za načelnika Zenice imali su minutu i pol da se predstave, a u svom izlaganju imali su mogućnost da pronađu bolje riješenje za prvu temu ovog Foruma koja se odnosila na strateške pravce ekonomskog razvoja općine i mogućnosti zapošljavanja.

Svi kandidati za načelnika složili su se da je strategija koja se trenutno provodi spremna za reviziju te da Zenica uveliko zaostaje sa njenom realizacijom. Strategija Općine Zenica za narednih deset godina predstavljena je u decembru 2011. godine, a prema riječima nezavisnog kandidata za načelnika Zenice, Faika Uzunovića, strategija koju Zenica posjeduje do 2022. godine je "šuplja", te na istu nisu dati odgovori na ključna pitanja razvoja.

Druga tema foruma, "Gdje je javnost u planiranju budžeta?", donijela je još jedno slaganje među kandidatima za načelnika Zenice. Svaki od njih je predložio da troškovi budžeta budu javni i transparentni te su ponudili dostupnost budžeta na internetu. Kandidat SDP-a Munib Husejnagić, Zenicu je uporedio sa Tuzlom, te dodao kako Zenica ima ozbiljnih problema sa zaduživanjem.

"U više navrata u Zenici su se izvodili radovi, a minus se u budžetu povećavao. Kreditna zaduženja su veća od jednog budžeta, a javnost nije uključena u zaduživanja. Općina Tuzla je zadužena samo sa osam miliona maraka, a mnogo je jača od Zenice, međutim oni kažu da su prezaduženi", zaključio je Husejnagić u svome izlaganju, dok je Ismet Sarajlić budžet ostavio na izbor građana:

"Osnovna stvar je da se građani pitaju kakav budžet žele, da li žele neki razvojni, socijalni ili neki drugi.."

Ovaj Forum također je bio i prilika da građani, kojih je bilo veoma malo, postave pitanja koja ih zabiranjavaju i traže konkretne odgovore od kandidata za općinskog načelnika Zenice, tako da je jedno od pitanja bilo vezano za problem korupcije te na koji način se ista može spriječiti.

Svi kandidati su osudili korupciju i obećali da će istu iskorijeniti u svim organima vlasti, a tu su bile i zanimljive metode riješavanja korupcije, tako da je nezavisni kandidat Mirad Hadžiahmetović ponudio sljedeće:

"Kod nas bi trebalo da bude kao što je i u Njemačkoj, imate pravo na samo jednu grešku i poslije letite van sa svoje pozicije. Međutim, nije samo što letite, nego gubite pravo uopće da radite i kao portir u nekoj od državnih ustanova", riječi su Hadžiahmetovića.

Za fotelju načelnika Zenice bori se šest kandidata iz različitih političkih stranaka: kandidat SBB-a Ismet Sarajlić, nezavisni kandidat Mirad Hadžiahmetović, kandidat SDP-a BiH Munib Husejnagić, kandidat Stranke za narod Bosne i Hercegovine Zaim Imamović, nezavisni kandidat Faik Uzunović, te sadašnji načelnik i kandidat SDA Husein Smajlović.

Svrha ovog projekta "Glasanje je naš izbor" kojeg implementira UG Alternative, je motivisati građane da donesu informiranu odluku o tome za koga će glasati na lokalnim izborima 2012. godine, a pošto se večerašnjem forumu nije odazvao veliki broj građana, vjerujemo da će i nakon ovog Foruma ostati pri svome mišljenju i da je glas već rezerviran za nekog od kandidata za načelnika Zenice koji će biti predstavljen na glasačkom listiću.