BiH
3

Kandidat za odbornika iz reda Crnogoraca: Nacionalne manjine u Banjoj Luci ne smiju šutjeti

Piše: E. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nebojša Tojagić nezavisni je kandidat iz reda nacionalnih manjina, u njegovom slučaju Crnogoraca, za odbornika grada Banje Luke. Diplomirani je politolog i ima privatni posao, a za kandidaturu se odlučio zbog neažurnosti dosadašnjih odbornika u Banjoj Luci.

Društveni aktivizam je započeo prije šest godina kao član Vijeća Mjesne zajednice prigradskog naselja Priječani kod Banje Luke.

U razgovoru za Klix.ba Tojagić je objasnio razloge svog ulaska u politiku, s obrazloženjem da je prema njegovom mišljenju vođenje problema grada niska, a ne visoka politika, te da je vodeći se tom činjenicom i pripremio svoj plan i program kako bi prije svega život učinio ugodnijim u lokalnoj zajednici.

"Svojim aktivizmom, kao član vijeća svoje mjesne zajednice, pokrenuo sam brojne projekte. Neki od njih nisu bili skuplji od dvije stotine konvertibilnih maraka, a učinili smo mnogo za ugodniji život u našem prigradskom naselju. Uspjeli smo urediti i jedno šetalište dugačko petnaestak kilometara uz rijeku Vrbas, a nismo potrošili mnogo novaca", kazao je i dodao da bi za sličan projekat sadašnja gradska vlast potrošila najmanje 10.000 maraka.

Tojagić tvrdi da on ne želi nikakvu vlast.

"Ne može jedan čovjek činiti vlast u Banjoj Luci, bez obzira bio on Dragan Čavić ili Igor Radojičić. Suština cijele priče je da od 31 odbornika, ja kao pripadnik crnogorske manjine pretendujem na jedno mjesto koje manjinama i pripada, a taj jedan ne može imati program djelovanja većine, nego program djelovanja jednog čovjeka", jasan je Tojagić i dodaje da će se on svojim djelovanjem potruditi da pokrene i ostatak odbornika da krenu u rješavanje problema građana kao što su infrastruktura, zaštita okoline i slično.

On je istakao da je gradska vlast pokazala svoju neefikasnost na primjeru nestavljanja u funkciju prijeko potrebnog mosta u Priječanima i da sličnih primjera ima mnogo u gradu Banjoj Luci.

"Evo i nakon dvije godine od majskih poplava mještani Priječana ne mogu preći rijeku, jer je novosagrađeni most neupotrebljiv. Na jednom mjestu se, iako je nov, urušio nakon nekoliko dana i preko njega je do daljnjeg zabranjen prelazak", kazao je Nebojša, dodajući da na svoju odgovornost neki građani čak i prelaze most ugrožavajući sopstveni život.

U svom predstavljanju na BHT1, Tojagić je dva i po minuta šutio, jer je htio dati na značaju onome što on svojim djelovanjem želi potvrditi.

Kako tvrdi Tojagić, javni emiter nije htio pustiti ovaj snimak s obrazloženjem da je to protiv zakona o stranačkom predstavljanju.

"Mislim da je to besmislica", istakao je Tojagić i dodao da je efektom šutnje htio izazvati kontraefekat te objasniti da je došlo vrijeme da se prekine pasivnost i da je vrijeme za nove ljude i akcije.

"Dosta je bilo šutnje i nedjelovanja", zaključio je Tojagić i dodao da će se baviti onim stvarima kojima se njegovi prethodnici nisu bavili.