BiH
525

Kandidat za načelnika Suad Omerašević: Ponavljanjem mandata šanse za razvoj Zavidovića su veće

Piše: E. M.
Suad Omerašević (Foto: Facebook)
Suad Omerašević (Foto: Facebook)
Kandidat za načelnika Zavidovića Suad Omerašević (SDA) prvi put za načelnika Zavidovića izabran je 2012. godine, a u razgovoru za Klix.ba istakao je da je njegov mandat obilježen poplavama i klizištima iz 2014. godine, kao i to da se nada da će dobiti povjerenje građana kako bi nastavio sa razvojem Zavidovića.

Na početku razgovora Omerašević je kazao kako su procijenjene štete na području Zavidovića iznosile gotovo 27 miliona KM, ali da su uprkos tome realizirani ili su u toku realizacije i drugi projekti od velikog značaja za građane općine Zavidovići.

"Izgrađena savremena gradska tržnica kao potreba građana, i kupaca i proizvođača, kao važan infrastrukturni element za vezu proizvođača i tržišta poljoprivrednih proizvoda. Kontinuirane investicije i značajni pomaci u rješavanje problema vodosnabdijevanja građana iz ruralnih dijelova i gradskog dijela koji nema adekvatno vodosnabdijevanje (Vučjak, Dragovac), te značajni pomaci u rješavanju odvodnje otpadnih voda iz naselja gradskog, prigradskih i seoskih područja. Posebno je značajno da je izmješten dio glavnog voda gradskog vodovoda u području Otežnja u dužini oko 720 m iz rizičnog klizišnog područja, te otklonjena prijeteća opasnost dugotrajnog prekida vodosnabdijevanja za preko 20.000 građana. Također je važno istaknuti povećanje nivoa komunalne higijene, te proširenje obuhvata organiziranog prikupljanja otpada na oko 70 % domaćinstava. U toku su radovi na izgradnji novog pješačkog mosta „Duga“, u promet je puštena rekonstruisana raskrsnica ulica Dr.Pinkasa Bandta i Gazi Husrev-bega. U toku su radovi na produžetku ulice Mehmed-paše Sokolovića, potrebe stare i više od 25 godina. U izgradnji je i zgrada sa 14 stanova za socijalno-neprofitno stanovanje. U toku su pripremne aktivnosti za izgradnju LED rasvjete u gradskom središtu, zamjenu krova na Gradskoj sportskoj dvorani, izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Bosna koji spaja područja mjesnih zajednica Dolina-Alići i Mećevići", izjavio je Omerašević.

Kandidaturu je prihvatio od članstva i strukture SDA što je rezultat ukazivanja povjerenja od okruženja i nestranačkog, ali i stranačkog.

"U kandidaturi nema lične potrebe, pogotovo poslije jednog teškog mandata, ali je preovladalo ubjeđenje da ponavljanjem mandata šanse za pozitivne rezultate za Općinu i njene građane su značajno veće", dodaje Omerašević.

Nekadašnji gigant Krivaja došla je do najgoreg scenarija upravo za vrijeme njegovog mandata. Radnici Krivaje u razgovorima sa Omeraševićem imali su razumijevanja i pružao im je podršku kao načelnik Zavidovića.

"Kada je u pitanju Krivaja, nekoliko je problema koji su teret građanima Općine Zavidovići. Jedan je preko 700 uposlenika koji nemaju radni angažman, a time ni primanja po osnovu rada, a to traje već deset mjeseci. Drugi je, neplaćeni doprinosi i nemogućnost ostvarivanja prava na penziju. Treći je, blokirani resurs općine, a to je industrijska zona u centru grada, koja treba da je temelj razvoja i povećanja broja uposlenih. Sve ovo je naš problem, ali ne i naša mogućnost rješavanja. Preduzeće je u stečaju, imovina je vlasništvo povjerilaca. Posebno je stvar zakomplicirana prodajom imovine, a nakon toga sudskim postupkom za raskid ugovora i vraćanje imovine. Ovaj postupak je očito dugotrajan, a bez njegovog završetka nema nastavka bilo kakvog investiranja u ovo preduzeće. Nadamo se uspješnom završetku ovog procesa, onda ćemo od nadležnih insistirati na rješenjima koja mogu osigurati funkcionisanje i povećanje broja zaposlenika", ističe Omerašević.

U nastavku razgovora naš sagovornik je kazao kako očekuje značajniju podršku građana Općine Zavidovići koji su prepoznali njegov rad, stečeno iskustvo, uspostavljene relacije sa drugim općinama, višim nivoima vlasti, stranim i drugim organizacijama i drugim.

Ukoliko osvoji dovoljan broj glasova kako bi ponovo bio izabran za načelnika Zavidovića Omerašević će nastaviti aktivnosti na stvaranju uslova za ugodniji život na području Zavidovića. Zapošljavanje, aktiviranje novih radnih zona, ulaganje u poslovne zone, poticaji u poljoprivredi, reaktiviranje i upošljavanje u Krivaji, ekološki prihvatljivi i energetski efikasniji koncept grijanja su samo neki od projekata koje će realizirati u narednom mandatu.

"Birati je bolje nego žaliti. Znam obećavati više nego što to drugi rade i znaju, ali to ne radim. Krećem se u realnoj ravni i u toj ravni planiram. Cijenim da glasači kod izbora moraju voditi računa o realnosti, odnosno mogućnosti realizacije obećanog. Ko će pratiti svojom podrškom iskazane namjere, ima li se dovoljno vijećnika za podršku, ima li se podrške kod drugih nivoa vlasti? Ovo su nezaobilazna pitanja koja se moraju imati na umu kod odlučivanja. Nakon podrške na izborima veoma je važna podrška u radu u mandatu. Samo zajedno možemo ostvariti željeni napredak zajednice", dodaje Omerašević.

Istakao je da s namjerom nije koristio svoju funkciju u predizbornim kampanjama, ali njegov pristup radu i rješavanju problema zasigurno je gradio i povećavao povjerenje građana prema njemu. Za mlade Zavidovića napravit će nova radna mjesta, poboljšati uslove za školovanje, te studentima omogućiti stipendije i nagrade za rezultate i druga postignuća.

Za kraj je dodao kako su njegove prednosti naspram drugih kandidata poslovanje u privredi, djelovanje u izvršnoj vlasti, poznavanje trenutnog stanja, usvojeno znanje i stečeno iskustvo, te politička snaga SDA i najveći broj vijećnika što garantuje stabilnost u radu, podršku Općinskog vijeća zajedno sa drugim dobronamjernim vijećnicima.

"Zasigurno je prednost u tome što građani znaju da je interes ostvariti kontinuitet u radu, odnosno, najbolje rezultate u radu postižu lokalne zajednice u kojima načelnici obnašaju dužnost više mandata", zaključio je Omerašević.