BiH
431

Kandidat Naše stranke za gradonačelnika Tuzle bit će Adnan Burina

Klix.ba
Adnan Burina
Adnan Burina
Gradski odbor Naše stranke Tuzla donio je jednoglasnu odluku o kandidovanju Adnana Burine za gradonačelnika Tuzle, dok će kandidatsku listu za Gradsko vijeće predvoditi Zvjezdan Karadžin.

Adnan Burina je rođen 1962. u Tuzli gdje je završio Medicinski fakultet, nakon čega do rata radi u Domu zdravlja Gračanica. Za vrijeme rata je djelovao u Sanitetskoj službi 1. bataljona 1. Tuzlanske brigade. Nakon rata odlazi na edukaciju u Sjedinjene Američke Države, a specijalistički ispit iz neuropsihijatrije polaže 1998. u BiH. 2004. godine stiče zvanje magistra medicinskih nauka, a trenutno priprema odbranu doktorske disertacije. Oženjen, otac dvije kćerke, prepoznat je po svojim profesionalnim i ljudskim kvalitetima, te je danas šef odjeljenja na Klinici za neurologiju. Govori engleski jezik, te aktivno doprinosi oblasti reforme zdravstva, kao i drugim projektima i akcijama na lokalnom i regionalnom nivou za opće dobro zajednice, saopćeno je iz Naše stranke Tuzla.

Na čelo kandidatske liste Nase stranke za Gradsko vijeće izabran je profesor Zvjezdan Karadžin. On je rođen 1964. u Tuzli gdje je doktorirao na tehničkim naukama. U Tuzli je poznat i kao dugogodišnji igrač i trener rukometa. Ratni period je proveo u redovima Armije RBiH, a nakon rata je deset godina radio za Haški tribunal na istraživanju i utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima.

Zvjezdan Karadžin
Zvjezdan Karadžin

Učestvovao je u izradi velikog broja važnih projekata koji su se ticali izgradnje i okolinskog aspekta rada rudnika i termoenergetskih objekata u BiH. Predstavnik je naše zemlje u više međunarodnih inicijativa kojima se želi unaprijediti stanje okoliša u našoj zemlji. Trenutno radi na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli kao vanredni profesor na predmetima iz oblasti geookolinskog inžinjeringa i sigurnosti u rudarstvu i energetici. Na prijedlog Plenuma i nevladinih organizacija imenovan je za ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša u ekspertskoj Vladi Tuzlanskog kantona u prošlom mandatu. Karadžin je član Predsjedništva Naše stranke, te prepoznatljivo lice širom BiH koji je dao veliki doprinos brojnim aktivnostima NS-a na zaštiti životne sredine, navodi se u saopćenju Naše stranke.

"Članstvo Naše stranke u Tuzli je vrijednim i dosljednim radom dobila povjerenje stanovnika Šićkog Broda, Slavinovića, Soline i drugih naselja zbog konkretnih akcija ukazivanja na probleme, ali i generalno građana Tuzle bavećoi se važnim problemima i propustima trenutne vlasti vezane za najugroženije kategorije posebno u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i predlažući ekspertska rješenja i politike", kazao je predsjednik Naše stranke Tuzla Semir Ahmetbegović.

On je dodao kako je preko svojih predstavnika u Parlamentu Federacije Naša stranka je pokrenula pitanje zaštite radnika Livnice čelika Tuzla, uklanjanja opasnog otpada iz industrijske zone Tuzla.

"Konkretnim prijedlozima pokrenuli smo niz važnih tema poput promjene sadašnjeg načina raspodjele federalnih prihoda između kantona i Federacije po pitanju zaštite okoliša u TK, rasterećenje fiskalnog opterecenja kantona i osiguranja ravnopravnosti porodilja u cijelom entitetu. Gradski odbor Naše stranke je politička opcija koja Tuzli može ponuditi drugačija rješenja od onih koje smo vec imali prilike vidjeti u vlasti. Vrijeme je za Našu stranku", poručio je Ahmetbegović.