BiH
3

Kandić: Presuda Karadžiću ne ostavlja prostor za reviziju historije

FENA
Nataša Kandić
Nataša Kandić
Od presude Karadžiću možemo očekivati da će donijeti olakšanje, konačno da će neko ko je bio na najodgovornijoj funkciji biti osuđen. Ako su Karadžićevi i Mladićevi najbliži saradnici osuđeni na doživotni zatvor, vjerovatno to slijedi i Karadžiću ocijenila je osnivačica Fonda za humanitarno pravo i koordinatorica procesa REKOM Nataša Kandić, uoči izricanja presude ratnom lideru Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, koje je zakazano sutra u Hagu.

Kandić smatra da je ova presuda važna jer se radi o bivšem predsjedniku RS-a, političaru koji je s Miroslavom Deronjićem, kojeg je Karadžić postavio za civilnog komesara Srebrenice na dan kada je Vojska RS-a zauzela taj grad, razgovarao o tome šta se događa u Srebrenici.

"Karadžić je bio potpuno upućen u sve šta se događalo sa stanovnicima i izvidnicama koje su bile smještene u Srebrenici", napominje Kandić.

Također, ono što je bitno u vezi s presudom Karadžiću, kaže, jeste to što ne ostavlja prostor za reviziju historije, kao što je bio slučaj s bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem - haškim optuženikom koji je umro te mu stoga presuda nije bila izrečena.

Kandić smatra da je to razlog zbog kojeg se sada pojavljuju mnogi Miloševićevi saradnici i partneri koji su podržavali njegovu politiku i učestvovali u donošenju odluka, a koji sada pokušavaju da daju novu interpretaciju događaja i u BiH.

Kao primjer toga navodi otvaranje studentskog doma na Palama u Republici Srpskoj (RS), koji nosi ime po Karadžiću.

"Otvoreno se govori da Karadžić nije počinio zločine i da je najzaslužniji za postojanje Republike Srpske", naglasila je.

Međutim, kako je rekla, presuda koja će sutra biti izrečena neće ostaviti prostor za podmetanje falsifikata i stvaranje nekih novih zvaničnih verzije, osim sudske.

"Najveći značaj presude jeste što ćemo imati utvrđene činjenice koje niko ne može mijenjati", istakla je Kandić, dodajući da je vrijeme da se počne vršiti pritisak na ministarstva obrazovanja u svim zemljama da bi se ove sudske činjenice ugradile u programe obrazovanja.

Stoga, mišljenja je da se odnosi u BiH, sada kada postoje sudske činjenice, moraju početi mijenjati.

"Nema više dileme, sada nam svima predstoji da stvaramo garancije da se zločini ne ponove. To znači da današnje generacije moraju vršiti pritisak na političke elite i državne institucije da se činjenice koje utvrdi sud moraju poštovati i da su svi pokušaji revizionizma neprihvatljivi", podvukla je.

Budućim generacijama poručila je da činjenice koriste u pozitivnom smislu "kako se ne bi ponovili rat, zločini i terorisanje civila te potpuno mijenjanje etničkih struktura na nekoj teritoriji".