BiH
0

Kanadski oficir John Russel svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću

FENA
Svjedočeći u korist odbrane Ratka Mladića, kanadski oficir John Russel izjavio je u Haškom tribunalu da u februaru 1994. godine nije moglo biti utvrđeno ko je ispalio minobacačku granatu na pijacu Markale u Sarajevu.

Russel, koji je tada službovao u snagama Ujedinjenih nacija (UN) u Sarajevu, iznio je, međutim, lično uvjerenje da je granata na Markale doletjela s položaja Armije BiH (ABiH).

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za terorisanje civila u Sarajevu, što obuhvata i ispaljivanje granate VRS-a na Markalama 5. februara 1994. godine, kada je poginulo 66, a ranjeno 140 građana.

Russel, koji je na dan eksplozije učestvovao u istrazi i analizirao krater od granate na Markalama, posvjedočio je da su rezultati istrage pokazali da su ''granatu mogle ispaliti obje zaraćene strane''.

  • I VRS i Armija BiH su imale položaje u pravcu iz kojeg je granata, kako je utvrđeno istragom UN-a, doletjela i na udaljenostima unutar njenog dometa, u zavisnosti od snage punjenja - rekao je on.

Tačnu udaljenost sa koje je granata bila ispaljena, po riječima kanadskog oficira, nije bilo moguće utvrditi, zbog čega se nije moglo ni odrediti s čijih je položaja bila ispaljena.

U ličnom dnevniku iz tog vremena, prikazanom u sudnici, Russel je zapisao kako je njegovo ''lično uvjerenje'' da su muslimanske snage ''gađale same sebe'', što tada mnogi u Sarajevu ''nisu željeli ni da pomisle'', zato što je ''bilo mnogo žrtava''.

Svjedok je u sudnici objasnio da je pod ''mnogima'' podrazumijevao gotovo sve njegove kolege iz snaga UN-a.

Izvještaj televizije CNN, koja je iste večeri okrivila srpsku stranu za eksploziju na Markalama, Russel je nazvao ''propagandom'', zato što u to vrijeme UN nisu objavile nalaze istrage.

Lični utisak da je granata doletjela s položaja ABiH bližih Markalama, kanadski major utemeljio je, kako je rekao, na činjenici da je projektil imao izuzetno strmu putanju, jer je preletio visoke zgrade koje okružuju pijacu.

  • To je bio moj lični osjećaj i ja sam ga zapisao u svoj dnevnik. Ali, u mom zvaničnom izvještaju nisam mogao utvrditi ko je ispalio granatu - naglasio je svjedok.

Dok su ga ispitivali Mladićev branilac Dragan Ivetić, a zatim i tužilac Adam Webber, major Russel je potvrdio da je, prije istrage o Markalama, samo četiri puta analizirao kratere od granata.

Dvodnevni kurs o analizi kratera, po njegovim riječima, imao je u Kninu prije dolaska u Sarajevo.

Veći dio unakrsnog ispitivanja, tužilac Webber posvetio je čitanju izvještaja vojnih posmatrača UN-a o ''neproporcionalnoj'' artiljerijskoj vatri VRS-a na Sarajevo u danima kada je u gradu boravio Russel.

Svjedok se složio da je na Sarajevo padao ''veliki broj granata'', da je vidio ''dosta granatiranja na obje strane'', da je vatra VRS bila ''neproporcionalna'' i da su ''civili stradali''.

Mladiću, koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, suđenje će biti nastavljeno sutra, 8. septembra, javio je BIRN - Justice Report.