BiH
0

Kanadski ambasador uručio vrijednu donaciju knjiga NUB-u BiH

FENA
Kanadski ambasador u BiH David Hutchings u utorak uvečer je na svečanosti upriličenoj u sarajevskoj Vijećnici uručio direktoru Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismetu Ovčini knige koje su kanadski izdavači darovali ovoj kulturno-naučnoj instituciji.

Projekt je inicirala Ambasada Kanade u BiH, u cilju davanja doprinosa obnovi bibliotečkog fonda Nacionalne i univerzitetske bibliteke BiH, saopćeno je iz kanadske ambasade.

Anglofonske publikacije doniralo je 45, a frankofonske 22 izdavačke kuće, kojima se ambasador u obraćanju skupu posebno zahvalio. Tu literaturu moći će koristiti ne samo studenti već i šira čitalačka publika.

Hutchings je također zahvalio Gradu Sarajevu i gradonačelnici Semihi Boravac što su dali saglasnost za održavanje ove svečanosti u zgradi Vijećnice, Centru "Andre Malraux" što se prihvatio održavanja ovog događaja u vrijeme trajanja izložbe umjetnika Safeta Zeca organizovane u okviru Osmih evropskih književnih susreta te Muzičkoj akademiji u Sarajevu za koncert koji su ovom prigodom izveli njeni studenti.

Govoreći o historijatu i značaju Vijećnice te biblioteci koja je početkom rata izgubila svoj dom, ambasador je izrazio nadu da će objekt koji je simbol Sarajeva uskoro biti rekonstruiran.

Direktor NUB-a Ismet Ovčina uputio je riječi zahvalnosti Ambasadi Kanade i kanadskim izdavačima na knjigama doniranim Biblioteci, izrazivši nadu da će ovaj gest kanadske ambasade biti primjer i drugim institucijama da na isti ili sličan način pruže podršku NUB-u i njenim zaposlenicima kako bi nastavili rad na dobrobit cijelog bh. društva, u misiji kulture, obrazovanja i nauke.